Argenore Sverigepremiär 18 september 2021

Argenore Sverigepremiär 18 september 2021

Argenore Sverigepremiär 18 september 2021

Den andra operan

Det fristående operakompaniet Den Andra Operan presenterar den 18 september Sverigepremiären av operan Argenore – en spöklik opera om destruktiv makt som komponerades av tonsättaren Vilhelmina av Bayreuth år 1740.

Sverigepremiären sker i samarbete med en av Nordens främsta barockensembler, Camerata Øresund, och med Sveriges äldsta rokokoteater Confidencen.

Argenore

”Argenore kan ses som en uppgörelse med den förljugna makten och är obehagligt aktuell även i vår tid”, säger Ditte Hammar, regissör och en av Den Andra Operans konstnärliga ledare. ”Vilhelmina av Bayreuth befann sig mitt i sin tids maktcentrum och kunde med egna ögon se hur rädslan och våldet styrde. Vad är det för klimat en envåldshärskare skapar? Hur kan man behålla sin mänsklighet i en sådan värld? Detta vill vi utforska i Argenore”, avslutar Hammar.

Dödsdans till barocka toner

Operan kan beskrivas som en dödsdans till barocka toner som leder oss till en värld där nya tankar och möjligheter öppnar sig. Det är ett familjedrama mellan kung Argenore och hans barn och uppsättningen glider mellan det personliga och det uppdiktade, skildrar revolt, syskonkärlek och kampen för att få välja själv.

Vilhelmina av Bayreuth

Vilhelmina av Bayreuth var en av 1700-talets största kulturpersonligheter och hon gjorde Bayreuth till ett operacentrum genom att omge sig med de bästa musikerna från både Tyskland och Italien. Hon lät även bygga det barockoperahus i Bayreuth som idag står med på Unescos världsarvslista. Ryktet om hennes gärning skulle senare locka dit tonsättaren Richard Wagner.

Text och musik: Vilhelmina av Bayreuth

Konstnärligt team

Musikalisk ledare och arrangemang: Peter Spissky
Orkester: Camerata Øresund
Regissör: Ditte Hammar
Scenograf och ljus- och videodesigner: Markus Granqvist
Kostym och maskdesigner: Matilda Hyttsten
Koreograf: Julia Gumpert
Maskör: Elin Bergström
Producent: Minttu-Maria Jäävuori / Anna Jonsson Björck

I rollerna

Maria Sanner, Martin Vanberg, Elin Skorup, Josefine Andersson, Hanna Fritzson, David Risberg och Jonna Ljunggren

OM PRODUKTIONEN

Vad: Operaproduktion Argenore
Var: Ulriksdals slottsteater Confidencen
Premiär: 18 september 2021 kl 18.00
Speldatum: 19 september 2021 kl 16.00
Spellängd: 3 h ink två pauser

Biljetter

FÖRESTÄLLNINGEN GÖRS OCH VISAS ÄVEN I ETT DIGITALT FORMAT

Digital spelperiod: 16 oktober till 14 november 2021

Tillsammans med det Malmöbaserade scenkonst- och filmkollektivet Bombina Bombast gör vi ett nyskapande digitalt operakonstverk. Utöver filmatisering av hela verket får tittarna följa hur en operakväll går till – både framför och bakom scenen.

Mer information om biljetter och plattform för den digitala spelperioden kommer snart.

OM DEN ANDRA OPERAN

Den Andra Operan (DAO) grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Visionen är att lyfta och framföra operor av kvinnor samt låta dem möta samtidens publik. Den Andra Operan strävar efter att utveckla operagenren och berika konstformen med inkluderande, experimentella och tvärdisciplinära operaverk, fyllda av fantastisk musik skriven av kvinnor. Verk som aldrig tidigare spelats i Sverige och Norden. Läs mer här: denandraoperan.se

Argenore ges med stöd av Kulturrådet, Statens Musikverk, Region Stockholm, Konstnärsnämnden, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Aage och Johanne Louis-Hansens Fond, Statens Kunstfond och Snyk.
Den Andra Operan presenterar även ett seminarium om kvinnliga operatonsättare, ”Hela historien” på Confidencen den 26 – 29 augusti.

Läs mer här

Operalogg