Aarhus – Sommeropera

Århus Sommeropera
aarhussommeropera
Aarhus – Sommeropera

Aarhus – Sommeropera

Århus är Danmarks näst största stad och kommun och ligger på mellersta Jyllands östkust, vid Århusviken av Kattegatt. Århusregionen är en planeringsregion runt staden, med cirka 1,2 miljoner invånare. Av dessa bor 315 000 i själva kommunen Århus.

Aarhus Tourist Information

Helsingör Theater

Här kan du uppleva sommaropera sedan 27 år tillbaka i Helsingör Theater. Här har Kasper Holten en gång varit konstnärlig ledare. Numera är han ju som bekant operachef på Royal Operahouse Covent Garden, efter att ha varit operachef på DKT i Köpenhamn.

Aarhus Sommeropera blev grundlagt i 1988 af Preben Bjerkø og Erik Kaltoft. Det var operaens mål at genoplive en tradition fra 1960erne med at opføre forskellige populære operaer i sommermånederne i Helsingør Theater i Den Gamle By, Århus. Kompagniets første produktion var Cosi fan tutte instrueret af Casper Koch, med musikalsk ledelse af Erik Kaltoft samt med kostumer af Annette Birch.

De principper, Bjerkø og Kaltoft etablerede fra starten, er stadig Sommeroperaens hjørnestene: førsteklasses opera i Helsingør Theaters intime atmosfære og et sted for unge talentfulde sangere, der tager det første trin ad vejen mod stjernestatus. Mange af Danmarks førende operasangere er gået gennem Helsingør Teaters scenedør på deres vej til international anerkendelse. En af de første, der gjorde det, var selveste Bo Boje Skovhus, som sang Don Juan i 1989.

Derefter overtog Troels Kold og Lars Ole Bonde den kunstneriske ledelse fra 1994-95. De ændrede profilen ved at indføre et mere samtidigt repertoire. Preben Bjerkø vendte tilbage til roret i en enkelt sæson 1996, før Kasper Holten blev kunstnerisk leder 1997-99. I 1997 fik Sommeroperaen sikret sit økonomiske grundlag ved et statstilskud ikke mindst takket være Lars Ole Bondes indsats. En af de større præstationer i perioden 1994-98 var opførelsen af alle Brittens kammeroperaer; en begivenhed, der lagde grunden til Aarhus Sommeroperas internationale ry.

Preben Bjerkø blev i sin korte periode i 1996 ansvarlig for den næste større ændring i Sommeroperaens profil. Han bestilte en operatrilogi fra den danske komponist John Frandsen baseret på Svend Åge Madsens fantastiske roman “Tugt og utugt i mellemtiden” og dermed blev Aarhus Sommeropera et af landets førende centre for moderne opera. “Tugt og utugt” fik premiere i sin helhed i 2004 til stor anmelderbegejstring. I 2001 modtog Aarhus Sommeropera den ultimative danske anerkendelse, da kompagniet vandt Reumertprisen for årets bedste opera for dens produktion af Cosi fan Tutte. Sommeroperaen blev også nomineret for Bortførelsen fra Seraillet i 2004, Tugt og Utugt I Mellemtiden i 2005, og igen for Edens Gave i 2006.

Klik her for repertoireliste 1988 – 1999

Bestyrelsen:
Leif Balthzersen (formand); Martin Brandt Djupdræt (Den Gamle By); Lars Thodberg Bertelsen (repræsentant for medarbejdere);
Hans Jørgen Ilum (Randers Kammerorkester); Ingrid Haaking Raaby (DJMK); Ole Hafström (Aarhus Sommeroperas Venner)

Kunstnerisk leder: David Riddell
Administrator: Lisbet Kristensen
PR koordinator: Henriette Hemmingsen
Belysningsmester: Rune Tønnes
Produktionsleder: Claus Madsen

Länk till Aarhus Sommeropera

Universitetet i Århus

Läs mer om Århus – operastad här

Related posts