Ariadne auf Naxos min premiärföreställning på DNO

Ariadne på Naxos

Ariadne auf Naxos min premiärföreställning på DNO

I tisdags kväll var jag på mitt första besök på DNO alltså Den Norske Opera & Balett som man här också kallar för Nasjonaloperaen.

Det är snart två är sedan operan i Björvika invigdes så det kan man ju påstå var på tiden. Visserligen hade jag möjlighet att följa OVIS för några veckor sedan, men då hade jag redan köpt biljetter till två föreställningar, nämligen Ariadne auf Naxos och Tannhäuser.

Till Oslo kom jag med hjälp av Swebuss och det innebar att jag var tvungen att åka taxi till svävarterminalen, eftersom det inte gick några bussar så tidigt på morgonen. Bussen gick kl: 0.600. Det innebar att jag var framme i Oslo vid två-tiden, men först efter att tvingats att gå genom en ytterst omständlig gränskontroll, vilket även innebar att vi anlände en kvart försenad till Oslo.

Efter att ha checkat in på mitt hotell på Storgata så begav jag mig tillbaka till de centrala delarna för att hitta enklaste vägen till Operaen och efter en stunds letande hittade jag gångbron som ledde över till Björvika.

Kvällens föreställning var Richard Strauss Ariadne auf Naxos, en opera som jag såg för några månader sedan på DKT. Det är inte en opera som jag inte har sett på ganska många år och då var det på Malmö Opera- och Musikteater.

För mig var de flesta sångarna helt okända, men jag kände åtminstone igen några till exempel Susanne Elmark, Carsten Stabell, och Thor Inge Falch, han som hade huvudrollen i ”Livet med en idiot” på Malmö opera.

Samma sak är det när det gäller produktionsteamet, men här var samtliga helt okända namn för mig, men regissören hette Martin Duncan och dirigenten hette Robert Jindra och för scenografi och kostym svarade Tim Hatley.

Efter en i mitt tycke seg inledning av operans första del, Prologen så blev det både fart och mycket fin sång efter pausen. Som Zerbinetta hörde vi Susanne Elmark och hon var verkligen i absolut toppform, även om jag absolut inte kan påstå att jag har sett någon dålig prestation från hennes sida. Men i kväll var hon helt enastående!

Bra eller utmärkta var också Tuija Knihtilä som sjöng Komponistens parti och Valeria Stenkina som Ariadne. Mycket bra var också Najade, Dryade och Ekko som sjöngs helt fantastiskt av Marita Sölberg, Hege Höisaeter och Ragnhild Motzfeldt.

Det var totalt sett en mycket fin operaupplevelse detta första besök på DNO och det var verkligen ett besök som gav mersmak. Redan dagen efter var det dags för nästa besök, men om den upplevelsen ber jag att få återkomma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?

Related posts

Kommentera