Ariadne på Naxos på Det Kongelige Teater Operaen Köpenhamn – synopsis

Ariadne på Naxos på Det Kongelige Teater Operaen Köpenhamn - synopsis

Ariadne på Naxos på Det Kongelige Teater Operaen Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Richard Strauss Text: Hugo von Hofmannsthal

Libretto

Här kan du hämta librettot till Ariadne auf Naxos eller/or ESPANOL

Premiär

Uruppförande på Hoftheater i Stuttgart den 25 oktober år 1912.

Tid och plats: Wien i slutet av 1600-talet

Forspil

Opførelsen af den alvorlige opera Ariadne pa Naxos er under forberedelse.Hushovmesteren bekentgör, at der også vil blive opfört et mere muntert stykke med dans, og operaens komponist føler sin kunstnerære gået for nær. Musiklæreren minder ham om den fornemme herre, der har bestilt værket – og komponisten vil vel ikke gå glip af honoraret?

Kort før forestillingen skal begynde ændrer hushovmesteren endnu en gang planerne – nu skal operaen og komedien spilles samtidigt, så opvförelsen ikke tager så lang tid. Komponisten er klar til at udvandre, men musiklæreren råder ham i stedet at forkorte sit værk lidt for at redde aftenen, og dansemesteren taler ivrigt om komedianternes talent for improvisation. Modvilligt lader komponisten sig overtale, og da han møder Zerbinetta, hovedrolleindehaveren i komedien,ser han på sagen med helt nye øjne.

Operan

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
AriadnesopranAnn Petersen
BacchustenorJohnny van Hal
NajadesopranLina Johnson
DryadealtJosefine Andersson
EkkosopranCamilla Stenhoff Vist
ZerbinettasopranSusanne Elmark
HarlekinbarytonPalle Knudsen
ScaramucciotenorPeter Lodahl
TruffaldinobasLudvig Lindström
BrighellatenorBengt-Ola Morgny

Opera

De tre nymfer najaden, dryaden og Ekko græder over Ariadne, som er blevet forladt af sin elskede Theseus. Hun havde reddet hans liv, men nu er hun alene og venter kun på døden på sin øde ø, Naxos. Zerbinetta og hendes fire tilbedere Harlekin, Brighella, Scaramuccio og Truffaldino forsøger uden held at muntre Ariadne op. Den ubekymrede Zerbinetta forklarer, hvordan hun ser på kærlighed og troskab – selv foretrækker hun’ skifte den ene elsker ud med den anden, så ofte det passer hende. Det preller af på Ariadne,g Zerbinetta må give op. De fire herrer kaster sig nu ud i en heftig kappestrid om Zerbinettas gunst. Da hun har truffet sit valg, blekendtgør de tre nymfer, at guden Bacchus er ankommet. Ariadne tror først, at han er dødens sendebud Hermes, der vil tage hende med til underverdenen og hun vil gladeligt gå med. Snart går sagens rette sammenhæng op for hende, og Ariadne må erkende, at hun är i stand til at elske igen – sådan som Zerbinetta havde forudset det.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts