Arturo Chacon Cruz tenor född 1977

Arturo Chacon Cruz tenor född 1977 Arturo Chacón Cruz - tenor

Arturo Chacon Cruz, tenor, blev 2001 upptäckt av Plácido Domingo som gav honom ett stipendium för fortsatta studier och blev hans mentor.Domingo har dirigerat flera föreställningar där Chacón-Cruz har medverkat och de har också sjungit tillsammans. Han har även studerat för Ramon Vargas, som också har blivit hans mentor.

Arturo Chacon Cruz tenor född 1977

Arturo Chacon Cruz har de senaste åren har haft en framgångsrik internationell karriär och vunnit en rad utmärkelser. Han bor för närvarande i USA och har där bl a sjungit på operahusen i Washington, Houston, Michigan, Los Angeles och Florida. I Europa har han gästat operahusen i Berlin, Köln, Graz, Turin, Neapel, Lyon och Montpellier för att nämna några.
På repertoaren står roller som Rodolfo i La Bohème, Rinuccio i Gianni Schicchi, Alfredo i La Traviata, Lensky i Eugen Onegin och Pinkerton i Madama Butterfly. Arturo Chacon-Cruz senaste roll var Hertigen av Mantua i Rigoletto på operan i Oslo. Rollen som Hoffmann är en av hans favoriter. Den har han tidigare bl a gjort på den internationella festivalen Aichi Triennale i Japan han kommer framöver att göra i München.

Arturo Chacon Cruz fick internationellt genombrott när han vann Plácido Domingo-tävlingen Operalia 2005. Spaniendebut som Christian i Alfanos Cyrano de Bergerac med Plácido Domingo (DVD, Naxos). I samband med Festival de Radio France i Montpellier gjorde han Marcello di Bruges i Donizettis Il Duca Alba (inspelad på Universal). Han kan också höras som Renée Flemings gästsolist på hennes CD Verismo. Debut i Hamburg som Pinkerton i Madame Butterfly 2009. Italiendebut som Rinuccio i Gianni Schicci på Teatro di San Carlo i Neapel.

I Sverige har Arturo Chacon Cruz sjungit Hoffmann i Hoffmanns äventyr på Malmö Opera och nu senast som Gabriele Adorno i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan. Han har också medverkat i en konsertant version av Giacomo Puccini´s Le villi på Malmö Opera i maj 2013.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Hoffmanns äventyr Hoffmann Malmö Opera 2010
Simon Boccanegra Gabriele Adorno GöteborgsOperan  6.4.2013
La Villi  Roberto Malmö Opera  9.5.2013

Läs mer

Operalogg