Arturo Chacon Cruz tenor född 1977

Arturo Chacon Cruz tenor född 1977 Arturo Chacón Cruz - tenor

Arturo Chacon-Cruz, tenor, blev 2001 upptäckt av Placido Domingo som gav honom ett stipendium för fortsatta studier och blev hans mentor.Domingo har dirigerat flera föreställningar där Chacón-Cruz har medverkat och de har också sjungit tillsammans. Arturo Chacón-Cruz har även studerat för Ramon Vargas, som också har blivit hans mentor.

Arturo Chacon Cruz tenor född 1977

Arturo Chacon-Cruz har de senaste åren har haft en framgångsrik internationell karriär ch vunnit en rad utmärkelser. Han bor för närvarande i USA och har där bl a sjungit på operahusen i Washington, Houston, Michigan, Los Angeles och Florida. I Europa har han gästat operahusen i Berlin, Köln, Graz, Turin, Neapel, Lyon och Montpellier för att nämna några.

På repertoaren står roller som Rodolfo i La Bohème, Rinuccio i Gianni Schicchi, Alfredo i La Traviata, Lensky i Eugen Onegin och Pinkerton i Madama Butterfly. Hans senaste roll var Hertigen av Mantua i Rigoletto på operan i Oslo. Rollen som Hoffmann är en av hans favoriter. Den har han tidigare bl a gjort på den internationella festivalen Aichi Triennale i Japan han kommer framöver att göra i München.

Arturo Chacon-Cruz fick internationellt genombrott när han vann Placido Domingo-tävlingen Operalia 2005. Spaniendebut som Christian i Alfanos Cyrano de Bergerac med Placido Domingo (DVD, Naxos). I samband med Festival de Radio France i Montpellier gjorde han Marcello di Bruges i Donizettis Il Duca Alba (inspelad på Universal). Han kan också höras som Renée Flemings gästsolist på hennes CD Verismo. Debut i Hamburg som Pinkerton i Madame Butterfly 2009. Italiendebut som Rinuccio i Gianni Schicci på Teatro di San Carlo i Neapel.

I Sverige har han sjungit Hoffmann i Hoffmanns äventyr på Malmö Opera och nu senast som Gabriele Adorno i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan. Han har också medverkat i en konsertant version av Giacomo Puccini´s Le villi på Malmö Opera i maj 2013.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Hoffmanns äventyr Hoffmann Malmö Opera 2010
Simon Boccanegra Gabriele Adorno GöteborgsOperan  6.4.2013
La Villi  Roberto Malmö Opera  9.5.2013

Läs mer