Askungen – synopsis Folkets Hus och Parker biografer

Don Magnificos döttrar Clorinda och Tisbe grälar med varandra. Styvdottern Angelina, som kallas för Askungen (“Cenerentola”), tjänar som familjens piga. Hon drömmer sig bort och sjunger sin favoritvisa om en kung som gifte sig med en kvinna av folket. Plötsligt kommer det en tiggare, egentligen prins Don Ramiros informator Alidoro i förklädnad. De elaka styvsystrarna vill sjasa bort honom, men Askungen bjuder honom på mat.

Akt I

Don Magnificos döttrar Clorinda och Tisbe grälar med varandra. Styvdottern Angelina, som kallas för Askungen (“Cenerentola”), tjänar som familjens piga. Hon drömmer sig bort och sjunger sin favoritvisa om en kung som gifte sig med en kvinna av folket. Plötsligt kommer det en tiggare, egentligen prins Don Ramiros informator Alidoro i förklädnad. De elaka styvsystrarna vill sjasa bort honom, men Askungen bjuder honom på mat. Några hovmän anländer och berättar att prins Ramiro tänker avlägga en personlig visit för bjuda in till balen där han kommer att välja en hustru. Magnifico hoppas att det ska bli någon av hans elaka döttrar – familjen befinner sig i ekonomiskt trångmål och ett rikt giftermål skulle kunna bli räddningen. Prins Ramiro kommer in förklädd till tjänare så att han diskret kan studera flickorna. När han möter Askungen fattar de bägge omedelbart tycke för varandra. Innan han får veta vem hon är springer hon iväg. Så kommer till slut “prinsen”, egentligen Ramiros betjänt Dandini i förklädnad. Magnifico, Clorinda och Tisbe fjäskar för honom och blir bjudna till balen. Askungen ber att få följa med, men Magnifico vägrar. Alidoro säger att det ska finnas en tredje dotter i huset, men Magnifico hävdar att hon har dött. Alidoro talar avsides med Askungen och lovar att ta med henne till balen och förklarar att Gud kommer att belöna hennes godhet.

När Dandini kommer tillbaka till slottet berättar han för prinsen att han fått ett riktigt dåligt intryck av systrarna. De får inte ihop det hela – Alidoro talade ju så väl om Magnificos generösa dotter. Clorinda och Tisbe dyker plötsligt upp – de har följt efter Dandini, som fortfarande är utklädd till prinsen. Han säger att han ska gifta sig med en av dem och erbjuder “tjänaren” Ramiro till den syster som blir över. Systrarna blir förfärade; aldrig att de kan gifta sig med en tjänare! Alidoro kommer då in med en okänd skönhet som vagt liknar Askungen.

Akt II

Magnifico fruktar att den okända skönheten ska förstöra hans döttrars chanser att få gifta sig med prinsen. Askungen berättar för Dandini att hon egentligen är kär i hans “tjänare”. Ramiro råkar höra detta och uppfylls med glädje. Askungen avvisar artigt hans kärleksbetygelser; hon måste gå hem och vill inte att han följer efter. Om han verkligen bryr sig kommer han att hitta henne, säger hon och försvinner. Prins Ramiro bestämmer sig för att hitta henne till varje pris. Magnifico tror fortfarande att Dandini är prinsen och pressar honom att välja en av hans döttrar till sin gemål. När Dandini avslöjar att han i själva verket bara är prinsens tjänare blir Magnifico rasande.

Magnifico och styvsystrarna är på dåligt humör när de kommer hem och beordrar Askungen, nu sitt gamla vanliga jag igen, att laga ett kvällsmål. En tid senare utbryter ett åskväder och Alidoro saboterar prinsens vagn så att prinsen måste söka skydd i Don Magnificos hus. Askungen och Ramiro känner igen varandra och alla har sitt att säga om den uppkomna situationen. Magnifico och hans döttrar är så elaka mot Askungen att prinsen hotar att straffa dem, men Askungen ber honom att visa mildhet och förlåta dem.

Prinsen tar med sig Askungen till slottet och de firar bröllop. Magnifico försöker komma på god fot med den nyblivna prinsessan, men allt hon vill är att han erkänner henne som sin dotter, vilket han till slut gör. Hon föddes till prövningar, men fick se sitt liv förvandlat till det bättre. Nu, förklarar hon, är det slut med att sitta sotig vid brasan.