Attila på GöteborgsOperan – synopsis

Attila på GöteborgsOperan - synopsis Attila på GöteborgsOperan - synopsis

Efter de båda operorna Nebukadnessar och I Lombardi med sina stora masscener tonsatte Verdi visserligen andra slags libretton men återvände ändå till idén med en operadramatik som präglades av ett politiskt budskap. Därför är även Attila en variant på risorgimentotemat (inte kronologiskt, men väl tematiskt). Verdi hade redan tidigare haft planer på att skriva en opera på tysken Werners skådespel om Attila men hade lagt idén åt sidan och i stället ägnat sig åt I due Foscari. År 1845 accepterade han en beställning från Teatro La Fenice i Venedig och återgick till Attila, som visade sig falla publiken i smaken inte minst därför att prologen skildrar Venedigs grundande. Kampen mellan hunner och romare väckte också fosterländska känslor som på nytt gjorde Verdi till nationalhjälte. Operan vimlar av patriotiska scener och det var just därför som den så snabbt erövrade operascenerna i 1840-talets Italien.

Tid och plats: Aquileia, adriatiska lagunen, Rom 400-talets mitt

Prolog

Hunnerhövdingen Attila har invaderat Italien och Aquileia. På ett stort torg firar han segern tillsammans med sina mannar och åkallar Oden. Odabella är dotter till härskaen över Aquileia, som Attila har dödat. Tillsammans med en skara krigiska kvinnor gör hon ett djupt intryck på Attila. Han ger henne sitt svärd och för sig själv svär hon att hämnas sin faders öde. Den romerske härföraren Ezio uppmanar Attila att ta hela universum, bara han lämnar Italien till honom, Attila avspisar detta.

Vid den Adriatiska lagunen uppmanar Foresto, en riddare från Aquileia, alla italienska flyktingar att förankra sina båtar i leran och grunda ett nytt rike (vad som senare skulle bli Venedig). Därefter klagar han över att se sin älskade Odabella som fånge hos Attila.

Akt I

I närheten av Attilas läger ropar Odabella ut sin klagan i natten. Hon sörjer sin fader och sin älskade Foresto, som hon tror är död. Plötsligt, till hennes stora förvåning, dyker Foresto upp, men han anklagar henne för otrohet. Hon övertygar honom om att hennes hämndbegär är intakt och liknar sig själv vid den bibliska Judith som dödade Holofernos för att rädda sitt folk. I sitt tält har Attila haft en mardröm där en vis gammal man hindrat honom från att gå vidare mot Rom. Han lugnas av sin slav Uldino och samlar sina mannar ute i lägret. Just som de skall avancera, hindras de av den gamle romaren Leo som upprepar samma ord som i drömmen. Attila tycker sig på himlen se två figurer med brinnande svärd, som skrämmer honom ytterligare.

Akt II

I sitt läger nära Rom läser Ezio ett brev från den unge kejsaren Valentin, som har uppnått ett vapenstilleätånd med Attila. Ezio väljer att inte lyda kejsarens jrder, utan går med Foresto som tänker döda Attila. Attila firar vapenstilleståndet med en bankett i sitt läger. Odabella hejdar i sista stund Attila från att bli förgiftad av Foresto. Hon kräver att Foresto lämnas över till henne själv, och som tack deklarerar Attila att han tänker gifta sig med Odabella.

Akt III

I skogen nära Attilas läger förbereder Foresto och Ezio en dödlig attack mot Attila. Foresto tror att Odabella har svikit honom och förtärs av svartsjuka. Odabella flyr från bröllopet med Attila och försäkrar Foresto sin kärlek. Attila kommer efter och finner de tre tillsammans. Han anar genast en komplott men innan någon hinner göra något stöter Odabella dolken i Attilas bröst. Alla har fått sin hämnd på hunnerkungen.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi|Text:Temistocle Solera efter Zacharias Werners pjäs

Libretto


Läs mer

Göran Gademan, dramaturg på GO om Attila