Aurora Lillieros-stipendiet 2020

Aurora Lillieros-stipendiet 2020

Aurora Lillieros-stipendiet 2020: Elísabet Einarsdóttir har utsetts till årets Aurora Lillieros-stipendiat. Einarsdóttir går sitt sista år på Masterutbildningen på Malmö Opera Academy. Hon har även studerat sång och opera vid Musikhögskolan i Reykjavik och vid Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi i Milano.

Aurora Lillieros-stipendiet 2020

Elísabet Einarsdóttir är uppvuxen i Göteborg med isländska föräldrar och har gjort flera roller i uppsättningar både i Sverige (bl.a. Malmö, Vadstena) och utomlands (bl.a. Tyskland, San Marino), bland annat som Norina i Don Pasquale, Susanna i Figaros bröllop, Zerlina i Don Giovanni och Despina i Cosi fan tutte.

Kär och galen

Hon har även medverkat som solist i Vadstena-Akademiens produktion av Kär och galen och våren 2020 debuterar hon i Titanias roll i Brittens opera En Midsommarnattsdröm på Malmö Opera.

Einarsdóttir har länge samarbetat med tonsättaren Petter Ekman, med kortoperor och sångcykler på festivaler och teatrar som Dark Music Days i Reykjavik, Halland Opera Festival, Teater Egnsteatret Undergrunden i Köpenhamn och Harpa konserthus i Reykjavik på Island.

Tävlingar

Hon har vunnit ett flertal tävlingar, så som första pris och publikens pris i den tv-sända operatävlingen Coop Music Awards i Milano, första pris i kammarmusiktävlingen Rotary Club S. Siro i Milano och första pris i OVIS-rösten i Malmö, för att nämna några. Hon har även mottagit stipendier från Halldor Hansen stiftelse på Island, Vadstena vänförenings stipendiefond och från Kungliga musikaliska akademien.

Konsert

Sångstipendiet uppmärksammas med en konsert på Konstakademien i Stockholm den 22 mars 2020 . Utöver årets Aurora Lillieros-stipendiat Elísabet Einarsdóttir medverkar också Kristine Nowlain som har tilldelats det lilla Lillieros-stipendiet. Även Nowlain går sitt sista år på Masterutbildningen på Malmö Opera Academy.

Stipendiestiftelsen har vid uttagningen haft hjälp av en jurygrupp bestående av operasångare Christina Högman Sparf, Barbro Hedvall (representant för stipendiestiftelsen) och Margaretha Fahlgren (representant för stipendiestiftelsen).

OM

Fredrika Bremer Förbundets Stipendiestiftelse instiftades år 1887. Initiativtagare var Sophie Leijonhufvud – Adlersparre (Esselde). Hon var en ledande kraft inom kvinnorörelserna på 1800-talet och startade bland annat Svenska Röda Korset och Handarbetets vänner innan hon lade grunden till Fredrika Bremer Förbundet 1884, och kort därpå Stipendiestiftelsen. Genom åren har Stipendiestiftelsen fått en mängd donationer. Aurora Lillieros-stipendiet har blivit möjligt till följd av en testamentarisk gåva.

Mer att läsa

Operalogg