B Tommy Andersson dirigent och tonsättare

B Tommy Andersson dirigent och tonsättare B Tommy Andersson, dirigent och tonsättare

B Tommy Andersson är dirigent och tonsättare. Han har dirigerat alla de stora och de flesta mindre orkestrarna i Sverige, samt gästdirigerat i 13 andra länder, inklusive orkestrar som Czech Philharmonic Orchestra i Prag, Orchestre de la Suisse Romande i Geneve och Bournemouth Symphony Orchestra. Han har även återkommandeoperaengagemang  i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Karlstad samt på Vadstena-Akademien

B Tommy Andersson dirigent och tonsättare

Han var 1994—1999 konstnärlig ledare för KammarensembleN, Sveriges ledande ensemble för samtida musik, och 1997—2005 chefdirigent för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker. Åren 2003—2009 var han chefdirigent samt konstnärlig och pedagogisk ledare för Swedish National Orchestra Academy i Göteborg samt professor i orkesterspel vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. B Tommy Andersson undervisar även i dirigering och orkestrering och är sedan hösten 2012 professor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

B Tommy Andersson har komponerat musik av många olika slag: orkesterverk, solokonserter, körverk, kammarmusik, sånger, orgelmusik, opera och dansverk. Hans verk har blivit alltmer uppmärksammade de senaste åren. I april 2009 höll Kungliga Filharmonikerna i Stockholm en festival med enbart musik av B Tommy Andersson, då 24 av hans verk framfördes. Flera av hans kompositioner finns utgivna på CD och ett flertal finns i tryck på Norsk Musikforlag.

Läs mer