Barbara Hannigan får stort stipendium 2021

Barbara Hannigan får stort stipendium 2021

Barbara Hannigan får del av  Sten A Olssons Stiftelse för forskning och Kultur  stipendieutdelning 2021

Barbara Hannigan får stort stipendium 2021

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur firar i år 25-årsjubileum. Stiftelsen har under de senaste tjugofem åren delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter. En lika viktig del av stiftelsens verksamhet är de omfattande donationer som genom åren tilldelats olika forskningsprojekt, inte sällan med tvärvetenskaplig, disciplinöverskridande inriktning.

2021 års stipendieutdelning äger rum fredagen 3 december, med början kl. 18.00 i Stora salen, Göteborgs konserthus. Under festkvällen presenteras såväl stiftelsens verksamhet som årets kulturstipendiater och honorärstipendiat. Publiken ges också tillfälle att möta både 2021 års stipendiater, samt en rad tidigare mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendier i exklusiva liveframträdanden. Jubileumskvällen kommer att streamas via GSO Play och kommer vara tillgänglig för allmänheten från och med lördagen 4 december.

2021 års kulturstipendiater, som vardera erhåller ett stipendium på 300 000 kronor, är:

SOPRANEN OCH DIRIGENTEN BARBARA HANNIGAN
KONSTNÄREN EMANUEL RÖHSS
HONORÄRSTIPENDIATEN, SKÅDESPELERSKAN och PRODUCENTEN ALICIA VIKANDER

Det är med stor glädje vi presenterar jubileumsårets två kulturstipendiater och vår honorärstipendiat. Tre kvalificerade kulturutövare från olika skapande områden, med hela världen som arbetsplats men med tydlig anknytning till Göteborg.
Under årens lopp har hittills 155 kulturstipendier delats ut och vi följer tidigare stipendiaters fortsatta framgångar och utveckling med stort intresse.

MADELEINE OLSSON ERIKSSON
ORDFÖRANDE
STEN A OLSSONS STIFTELSE
FÖR FORSKNING OCH KULTUR

 Barbara Hannigan

Jag har aldrig förstått tanken med att behålla kunskaper för mig själv. Om jag lär mig något nytt och spännande vill jag genast dela med mig till andra, föra det vidare. Jag har själv haft förmånen att få uppleva den sortens generositet från mina lärare, mentorer och kollegor. Nu är det min tur.

Det finns många stjärnsopraner på den internationella musikscenen och många dirigenter på absolut toppnivå. Men det finns definitivt bara en Barbara Hannigan. Dirigerande sopraner hör inte till vanligheterna. Under större delen av sin karriär har Stenastiftelsens stipendiat Barbara Hannigan fokuserat på 1900-talstonsättare och nutida klassisk musik.

Barbara Hannigan har samarbetat med otaliga dirigenter, orkestrar, operahus och tonsättare, som inte sällan specialskrivit musik direkt för henne. Barbara Hannigans engagemang och intresse för en ny generation musiker och sångare har lett fram till två framgångsrika internationella mentorsprogram: Equilibrium Young Artists och Momentum: Our Future, Now.

Motivering

Den kanadensiska sopranen och dirigenten Barbara Hannigans sällsamma kombination av virtuoseri, sceniska utstrålning och musikaliskt mod har attraherat nya lyssnare till den klassiska och samtida musiken. För en ny generation sångare och musiker är hon inte bara en förebild, utan också en aktiv och generös medskapare genom sina två mentorsprojekt Equilibrium Young Artists och Momentum: Our Future, Now.

Barbara Hannigans repertoar är imponerande och hon har uruppfört över 80 nya verk, många skrivna direkt för henne. I Göteborg har hon satt starka avtryck med bland annat uppföranden av Stravinskys opera Rucklarens väg och Gershwins Girl Crazy Suite, där hon samtidigt dirigerar och sjunger. Sedan 2019 är hon förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker.

För nyskapande tolkningar, kompromisslöst engagemang och ett konstnärskap i ständig utveckling, tilldelas Barbara Hannigan stipendium för 2021 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs mer

Barbara Hannigan får stort stipendium 2021

Operalogg