Barberaren i Sevilla första premiär 29.8

Barberaren i Sevilla första premiär 29.8
82 / 100

Den 29 augusti är det premiär för GöteborgsOperans nya uppsättning av Rossinis mästarkomedi Barberaren i Sevilla.

Barberaren i Sevilla första premiär 29.8

Operahösten drar i gång med en ny version av älskade ”Barberaren i Sevilla”

Rodula Gaitanou

För regin står grekiska Rodula Gaitanou, som fick enastående kritik för sin Ariadne på Naxos (Strauss) på GöteborgsOperan 2018. Minimalism och maximalism går hand i hand när Gaitanou och teamet nu skapar en fartfylld, färggrann och underhållande uppsättning med gott om både musikhistoriska och populärkulturella referenser.

Barberaren i Sevilla är en av operalitteraturens främsta komedier – där ung kärlek besegrar girighet och dumhet. För Rodula Gaitanou existerar inte komedin utan tragedin, de är varandras förutsättningar.

Sprudlande roligt

Det är ett sprudlande och roligt verk, men med en mörk kontext: berättelsens premiss är att en kvinna hålls fången av en man. Det är en berättelse om övergrepp, fångenskap och isolering. Men Rossini använder sig av det här svårhanterliga temat och gör det till en jakt på ljuset. Hur hittar vi ljuset i tunneln? Hur når vi frigörelse och personlig lycka? Hur når vi våra mål? Allt detta flätas samman och i slutet, ja, där når vi frihet, säger Rodula Gaitanou och beskriver sin version som fartfylld, bubblig, färgstark och med smart ping-pong-humor levererad av en urstark ensemble.

Ann-Kristin Jones och Markus Schwartz

Den trånsjuke greve Almaviva sjungs av den grekiske tenoren Vassilis Kavayas. Rosinas koloraturer sjungs av Ann-Kristin Jones medan hennes obehaglige förmyndare, doktor Bartolo, sjungs av Markus Schwartz. Handlingen är ett triangeldrama där den kärleksmäklande frisören Figaro, som här sjungs av barytonen Hannes Öberg, ser till att kärleken mellan ungdomarna greve Almaviva och Rosina får spira, medan de gamla och självgoda får slicka sina sår. Det är också berättelsen om en människa fångad inom hemmets fyra väggar men som bär en okuvlig längtan efter att ge sig ut och njuta av livet. Något vi alla kan relatera till efter det gångna året.

För Henning Ruhe, konstnärlig chef för opera/drama på GöteborgsOperan, är öppningen av denna operasäsong mer betydelsefull än någonsin:

Vi vet alla hur det känns. När ljuset släcks, när nerven går igenom salongen. Och sedan – det oförutsägbara. Ingen känsla kan mäta sig med den som uppstår ur att förenas i en gemensam upplevelse, som ändå ger var och en något unikt. I nästan ett och halvt år har vi väntat på att få ge er det igen. När scenerna öppnar, öppnas också våra hjärtan och låter oss dela det musiken kan: att föra oss närmare varandra och oss själva, säger Henning Ruhe

 

270 personer

GöteborgsOperan välkomnar 270 personer i publiken per föreställning (normalt tar salongen 1 276 personer) och operahusets verksamhet följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Samtliga föreställningar av Barberaren i Sevilla såldes snabbt slut vid biljettsläppet – men vi hoppas kunna släppa upp fler biljetter längre fram – allt beroende på gällande restriktioner.

Premiär 29 augusti

Premiär på Stora scenen söndag 29 augusti kl 18:00.Spelas 29 augusti – 2 oktober. Längd: ca tre timmar inklusive paus. Sjungs på italienska, textas på svenska och engelska.

Opera i två akter av Gioachino Rossini (1792–1868). Libretto Cesare Sterbini efter Pierre Augustin Caron Beaumarchais komedi.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer

GöteborgsOperan anpassar verksamheten efter Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Mer här

TEAM

Dirigent: Ville Matvejeff

Regi och kostymdesign: Rodula Gaitanou

Scenografi och ljusdesign: Simon Corder

MEDVERKANDE

Greve Almaviva: Vassilis Kavayas

Doktor Bartolo: Markus Schwartz

Rosina: Ann-Kristin Jones

Figaro: Hannes Öberg

Don Basilio: Mats Almgren

Berta: Mia Karlsson

Fiorello: Jonas Landström

En officer: Henrik Andersson

GöteborgsOperans Herrkör

GöteborgsOperans Orkester

Läs mer