Barberaren i Sevilla på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

Barberaren i Sevilla på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis

Barberaren i Sevilla på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gioacchino Rossini|Text:Cesare Sterbini.

Libretto

Här kan du hämta librettot till Barberaren i Sevilla på italienska eller/or IN ENGLISH eller/or ESPANOL eller/or DEUTSCH

 

Premiär

Premiär på Teatro Argentina i Rom den 20 februari 1816. Sett föreställningen: 23.3.2011 Den Kongelige Opera Köpenhamn

1. akt

Udenfor Bartolos residens

Grev Almaviva har forelsket sig i en ukendt skønhed, Rosina, ved et tilfældigt møde i Madrid og er fulgt efter hende til Sevilla. Idet han ønsker at vinde hendes kærlighed uden at hun kender til grevetitel eller rigdom, synger han i skikkelse af den fattige student Lindoro serenader til hende. Rosinas værge Bartolo har mistanke om grevens forklædning og hensigter, men det lykkes Rosina at overdrage et brev til “Lindoro”, inden Bartolo når at forhindre det.

Tilfældigvis møder Almaviva en tidligere tjener, Figaro, som nu er bosat i Sevilla og kendt som byens mest populære barbere. En klækkelig betaling sikrer Figaros engagement i Almavivas plan om at vinde Rosinas hjerte og narre hendes værge, Bartolo: Figaro foreslår, at greven klæder sig ud som en fordrukken soldat og kræver indkvartering i Bartolos hus.

Indenfor i Bartolos residens

Rosina har skrevet endnu et kærlighedsbrev til “Lindoro”, som hun håber, Figaro vil aflevere til ham. Bartolo, som har i sinde at gifte sig med sin myndling for at få hendes medgift, er fortsat mistænksom og bliver endnu mere urolig, da den ondskabsfulde musiklærer, Basilio, overbringer ham nyheden om, at Almaviva befinder sig i Sevilla. Basilio lover at miskreditere Almaviva med falske beskyldninger imod ham. De to trækker sig tilbage for at planlægge brylluppet, men Figaro har overhørt deres samtale.

En blækplet på Rosinas finger vækker mistanke hos Bartolo om en forbindelse mellem de to unge elskende, og hendes improviserede bortforklaring overbeviser ham ikke om hendes uskyld. I samme øjeblik afbryder Almaviva, forklædt som fuld soldat, deres samtale og forlanger indkvartering, men Bartolo, som ikke gennemskuer forklædningen, svarer igen med et officielt dokument om dispensation, og grevens plan mislykkes. “Soldaten” giver Rosina et brev som svar på hendes, men Bartolo ser dette og kræver at se brevet. Rosina afleverer i stedet en vaskeseddel, og igen bliver Bartolo narret. Den lokale ordensmagt ankommer, tiltrukket af larmen fra optøjerne og klar til at anholde greven på Bartolos opfordring.Almaviva er derfor tvunget til at afsløre sin identitet for en af betjentene, som dog ved hjælp af betaling övertales til at lade ham flygte.

2. akt

Indenfor i Bartolos residens

En fremmed ankommer, introducerer sig som Don Alonso og påstår at være sendt på den sygdomsramte Basilios anmodning for at varetage Rosinas sangundervisning på hans vegne. Bartolo er mistænksom, og greven – for ham er det – ser sig nødsaget til at forsikre ham om sine reelle intentioner. Han viser (stadig i skikkelse af Don Alonso) Bartolo Rosinas brev og foreslår, at de sammen bilder hende ind, at den umoralske greve har givet brevet til en af sine andre elskerinden. Bartolo er beroliget, og musikundervisningen begynder.

Figaro ankommer for at barbere Bartolo. Bartolo, som ikke tør lade Figaro og Rosina alene, sender barberen i et ærende og giver ham dermed mulighed for at stjæle nøglen til Rosinas værelse fra Bartolos nøglebundt.

Da Basilio dukker uventet op, mens han forventes at ligge syg med skarlagensfeber, er gode råd dyre, men også hos Basilio kan man købe sig til loyalitet. Imidlertid overhører Bartolo grevens forklaring til Rosina om brugen af brevet og gennemskuer grevens forklædning.

Bartolo overbeviser Rosina om, at hendes kærlighedsbrev til “Lindoro” er blevet misbrugt til at gøre hende til grin, og at “Don Alonso” (som hun stadig tror er Lindoro) og Figaro har forrådt hendes kærlighed og er hyret af grev Almaviva til at forføre hende. Hun afslører de planer, hun har lagt med Lindoro og Figaro, overgiver sig til ægteskabet med Bartolo og trækker sig tilbage til den aflåste del af huset, hvor hun afventer notaren, som skal vie hende og Bartolo.

Figaro og greven låser sig ind i Rosinas værelse med den stjålne nøgle. Selvom Rosina er bedraget og vred, overtales hun til at løbe væk med greven, så snart hun erfarer, at han og “Lindoro” er en og samme person. Desværre er stigen som skulle føre dem i friheden, blevet fjernet, og i samme öjeblik hörer de notarien og Basilio ankomme.En guldring fra greven (og truslen om en kugle) overbeviser Basilio om, at han bør lade de to elskende gifte sig med det samme – og præcis da ankommer Bartolo og ordensmagten. Almaviva afslører sin sande identitet, Bartolo erkender sine fejlslagne forsøg på at forpurre giftermålet, og da greven tilbyder Bartolo et beløb som nøje svarer til Rosinas medgift, fjernes forhindringerne for alles fremtidige lykke.

Läs mer på Wikipedia

Related posts