Barberaren i Sevilla på Storan Malmö Musikteater – synopsis

Bogdan Szyber - Carina Reich konstnärligt team

Barberaren i Sevilla på Storan Malmö Musikteater – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gioacchino Rossini|Text:Cesare Sterbini

Libretto

Här kan du hämta librettot till Barberaren i Sevilla på italienska eller/or IN ENGLISH eller/or ESPANOL eller/or DEUTSCH

 

Premiär

Premiär på Teatro Argentina i Rom den 20 februari 1816. Sett föreställningen: 6.9.1996 Storan Malmö Musikteater

AKT I

Det är gryning. På ett torg i Sevilla har Fiorello, greve Almavivas tjänare, ordnat en grupp spelmän och ber dem att vara försiktiga och tysta. Greven kommer och kontrollerar att allt är förberett: han har tänkt ordna en musikalisk uppvaktning för en vacker flicka han mött i Madrid. Störtförälskad har han följt efter flickan till Sevilla. Så här långt har uppvaktningen varit utan framgång. Eftersom flickan bor hos doktor Bartolo måste hon ju vara hans dotter.

Greven sjunger sin morgonhyllning till den sköna. Men föremålet för uppvaktningen syns inte till. Besviken skickar greven iväg spelmännen och sin tjänare Fiorello. Själv stannar han kvar på torget i hopp om att få en skymt av sin älskade.

På avstånd hörs plötsligt sång. Någon kommer! Det är barberaren Figaro!

Greven och Figaro känner varandra sedan tidigare men greven förklarar att han vill vara inkognito i Sevilla. Sedan berättar han för Figaro varför han är i stan. Eftersom Figaro hjälper till med allt möjligt inne hos Doktor Bartolo vet han att berätta: flickan är inte Doktor Bartolos dotter utan hans skyddsling.

Medan de står och talar dyker Rosina upp på sin balkong. Hon vill se om hennes uppvaktande kavaljer väntar på torget som han brukar. Idag skall hon skicka honom ett kärleksbrev. Då hörs Doktor Bartolos gnälliga röst: vad är det för en lapp Rosina håller i handen? Rosina svarar att det är orden till den senaste sången, som är så populär. Sedan låtsas hon tappa den. När den misstänksamme doktorn rusar ner för att få tag i lappen får greven fatt i den. När doktor Bartolo inte hittar lappen blir han rasande och kommenderar Rosina att gå in i huset.

På Figaros uppmaning läser greven Rosinas brev. I det förklarar hon att han ska avslöja vem han är så fort de blir ensamma. Hon är beredd att göra sig fri från sin tyranniske väktare.

Figaro berättar att den gnällige, gamle Doktor Bartolo tänker gifta sig med sin unga skyddsling för att komma över hennes pengar. Just då kommer Doktor Bartolo ut ur huset: hans bröllop ska stånda redan till kvällen!

 

Figaro ser till att greven utnyttjar situationen och förklarar Rosina sin kärlek. Greven gör så i en sång där han kallar sig Lindoro. Han låtsas vara en fattig student. Greven vill nämligen inte att Rosina ska ta honom för hans rikedomar och titlar. Rosina ska just till att svara när hon måste avbryta sin sång och drar sig undan från fönstret.

Greven blir utom sig och lovar att Figaro ska få en rejäl belöning om han hjälper honom. Tanken på belöningen får Figaro att börja lägga upp planer på hur de unga älskande ska få träffa varandra. Först föreslår han att greven ska klä ut sig till officer och säga att han har blivit inkvarterad hos Doktor Bartolo. Om han låtsas han är full är risken att han väcker gubbens misstankar nog inte så stora.

Grevens betjänt Fiorello har stått två timmar på sin post och väntat på sin husbonde som glömt honom.

Inne i Doktor Bartolos hus har Rosina skrivit ett kärleksbrev till sin Lindoro. Men vem ska ge honom brevet? Som sänd från himlen dyker Figaro upp och erbjuder sin hjälp. Men allt förstörs av att Doktor Bartolo dyker upp. Figaro måste gömma sig. Don Basilio, kompanjon till Doktor Bartolo och Rosinas musiklärare dyker plötsligt upp i huset och berättar att greve Almaviva kommit till Sevilla. Eftersom Doktor Bartolo vet att greven är kär i Rosina planerar han att skynda på sitt eget bröllop med henne. Don Basilio förklarar att han har ett osvikligt vapen mot greven: baktaleriet.

De båda gubbarna drar sig undan för att klara upp formaliteterna inför bröllopet. Figaro har hört gubbarnas planer och berättar allt för Rosina.Han föreslår Rosina att hon ska skriva ett brev till sin älskade. Men det har hon redan gjort. Figaro lämnar huset med Rosinas brev.

Doktorn grälar på Rosina. Han förstår nog vad Rosina håller på med.Slutar hon inte med detta ska han stänga in henne. Rosina lämnar berörd rummet. Plötsligt knackar det på dörren och greven kommer in utklädd till officer. Han låtsas han är full och kräver inkvartering hos Doktor Bartolo. Denne vägrar. Ett stort bråk utbryter under vilket greven lyckas ge Rosina en lapp. Doktor Bartolo misstänker något och blir rasände. När han sen kräver att få se lappen visar Rosina honom en tvätträkning. Figaro meddelar att bråket har fått stans invånare att skockas utanför huset.

Stadens vakt kommer in och ska häkta greven. Denne avslöjar i tystheten han är. Allmänt tumult utbryter.

AKT II

Greven kommer till doktor Bartolos hus utklädd till musikläraren Don Alonnso. Han ska vikariera för Rosinas ordinarie musiklärare Don Basilio. Han säger att han har snappat upp ett brev från greve Almaviva ti11 Rosina. Nu vill han lämna det till Doktor Bartolo. Denne kallar på Rosina. Hon känner genast igen sin Lindoro. Medan hon sjunger ett rondo passar hon på att tyst ge uttryck för vad hon verkligen känner.Greven berömmer Rosinas röst, men Doktor Bartolo förstår sig inte på den nya tidens musik.

 

Figaro envisas med att vilja raka Doktor Bartolo. När han får nycklarna till handduksförrådet kommer han över nycklarna till Rosinas balkong.

Plötsligt dyker den riktige musikläraren, Don Basilio, upp. Med tur och pengar lyckas greven få iväg honom. Medan Figaro rakar Doktor Bartolo meddelar greven Rosina att han tänker enlevera henne.

Men Doktor Bartolo har hört… Han skickar efter sin vän Don Basilio.De båda gubbarna lägger ihop ett och annat och förstår att “Don Alonso” inte är en vanlig bedragare utan greven i egen hög person. Här gäller det att smida medan järnet är varmt. Notarien skickas efter för att förbereda äktenskapet mellan Doktor Bartolo och Rosina. Doktor Bartolo förtalar Figaro och greven inför Rosina som känner sig lurad.

Man kallar på polis för att sätta fast Figaro och greven som tjuvar. I skydd av ett oväder tar sig Figaro och greven upp på Rosinas balkong.När Rosina skäller ut dem avslöjar greven vem han egendigen är. Allt tycks vara i hamn när Figaro hör några komma.

In kommer Don Basilio och notarien. Figaro och greven tvingar notarien att upprätta ett äktenskapskontrakt mellan Rosina och greven. När Doktor Bartolo kommer med polisen är vigseln redan över.

Allt slutar med en bröllopsmåltid! Kärleken har övervunnit allt!

Läs mer på Wikipedia

Related posts

Kommentera