Batseba på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Batseba på Kungliga Operan Stockholm - synopsis

Batseba på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Sven-David Sandström|Libretto :  Leif Janzon  efter Torgny Lindgrens roman Bat Seba

Premiär

Urpremiär på Kungliga Operan den 13 december 2008

AKT I

Den unga Batseba utför ett reningsoffer utanför kung Davids hus. Han får syn på henne och fylls av åtrå och begär. Han befaller att hon ska föras till honom och han tar henne med våld.

Batseba är gift med krigshjälten Uria. David bjuder honom på en festmåltid. Innan han sänder iväg honom till Rabba och striden mot ammoniterna, kastrerar han honom. David förklarar för Batseba att han inte kan leva utan henne. Hon berättar att hon väntar hans barn.

Davids två söner Absalom och Amnon överlämnar ett bud från David. Uria ska dödas i strid. Uria dör.

Kvinnorna samlas vid brunnen utanför Davids hus. De väntar på Batseba som snart ska föda. Ahinoam, Davids första hustru, hjälper Batseba under förlossningen. När barnet kommer ut är det dött. I sin förtvivlan anklagar Batseba Gud. Naomi, profetissan, förklarar hur David sänt Uria i döden. Det är därför Guds vrede drabbat henne.

David utropar Batseba till drottning. Batseba bidar sin tid. Hon väntar en son som kommer att födas av en drottning.

AKT 2

Femton år har gått.

Batseba har vid sin sida sonen Salomo. Ahinoam, Davids första hustru ligger för döden. Hon ber Gud att bli befriad från smärtorna och dör. Tamar, Absaloms syster, och de samlade kvinnorna dansar en sorgedans.

David utlyser en tid av sorg och avhållsamhet. Batseba och Absalom möts i en duell av lögner. Batseba vill inte föda fler söner. Hon ber om hjälp och Naomi går med på att utföra det nödvändiga ingreppet.

Amnon, Davids son och den regelrätte tronarvingen, förställer sig inför David. Han påstår sig vara svårt sjuk. Den enda som kan lindra hans plågor är Tamar. Han ber att hon ska föras till honom. David tvekar, men Batseba, som ser möjligheten att röja undan Amnon, råder honom att följa Amnons önskan.

Absalom vill ha makten och Davids krona. Batseba vill att Salomo efterträder David. Batseba och Absalom möts i en duell av lögner.

Tamar förs till Amnon och han våldtar henne. övergreppet ingår i Batsebas strategi Batseba berättar för Absalom om Amnons illdåd. Absalom dödar Amnon och utropar sig själv till kung.

David, nedbruten och resignerad, ber i tabernaklet. En ängel varnar David för Absalom som är på väg med sina trupper för att överta makten. ängeln visar sig vara. Batseba. Hon styr David och har tagit kontroll över maktutvecklingen. Batseba uppmanar David att döda Absalom, men han förmår inte döda sin egen son. I stället är det Batseba som fäller Absalom. Den åldrade David dör och Batsebas son Salomo kröns till kung.

Sammanställt av  Mogens H Andersson

Related posts