Bellincampis avskedsföreställning 2013 – Tosca

Bellincampis avskedsföreställning 2013 - Tosca Bellincampi´s avskedsföreställning - Tosca

I går kväll var det dags för den första av två avskedsföreställningar i Köpenhamn för dirigenten Giordano Bellincampi .Bellincampi lämnar ju snart chefsskapet för Den Jyske Opera i Århus. Bellincampis avskedsföreställning 2013 – Tosca

Ett operahus som ibland kallas för The Danish National Opera och vars huvudscen ligger i Musikhuset i Århus. Operan gör två uppsättningar per år, som utöver att de ges i Århus också åker på turné Danmark runt. Dessutom ger de en uppsättning under några veckor i augusti varje år.

Vår och höst spelar de på Den Kongelige Opera:s Gamle Scene och i går kväll var det alltså dags för en av dessa två avskedsföreställningar. Det skedde med Giacomo Puccini´s kända opera Tosca.

Under årens lopp har jag sett flera uppsättningar som Bellincampi har dirigerat och ibland har jag blivit ganska besviken, men när det gäller de  italienska verken så brukar jag alltid vara glad och nöjd när jag har upplevt honom särskilt då i Puccini-verken.

För några år sedan dirigerade han Giuseppe Verdi´s Nabucco på Opera Hedeland och det måste jag ju ärligt konstatera att det var ingen stor operaupplevelse och i somras upplevde jag premiären på Tristan och Isolde i Musikhuset och det var inte heller någon stor operaupplevelse.

I går kväll anser jag att han skötte sitt dirigentskap mycket bra och gårdagens föreställning av Tosca var ur den synpunkten en mycket god operaupplevelse. Framförallt uppskattade jag att han drev på föreställningen så att handlingen inte förstördes av applåder mitt i föreställningen. Ingen applåderar i en akt av något av Wagners verk och det är egentligen lika naturligt här, särskilt som Tosca består av tre korta akter där den längsta uppgår till 45 minuter.

Sångligt sett var det däremot inte de bästa Tosca- uppsättningar som jag har upplevt. Det var precis som sångarna inte grep tag i mig. Om jag skall vara lite positiv så kan jag konstatera att i huvudrollerna  upplevde jag att huvudpersonernas röster passade varandra ganska bra  och att Victoria Nava var den av de tre som glänste.

Sakristanen, som sjöngs av  Jesper Brun-Jensen och herdepojken som sjöngs av Valentin Andersen gjorde också bra insatser och det var kanske inget större fel på övriga insatser, men det var ingenting som grep tag i mig.De blandade körerna skall också ha en liten eloge.

Tosca är en av operavärldens populäraste verk och har en handling som är väl känt för de flesta och det finns ju inte så mycket att göra, på olika sätt utan det krävs en mycket bra orkester och en minst lika bra dirigent, men också  mycket goda sånginsatser.

Allt var ju inte i toppklass i går, men det blev en rätt hyfsad operaupplevelse av detta och det beror i stor grad på Giordano Bellincampi´s insats.

För ovanlighetens skull uppskattade jag särskilt scenografi och kostymer som Herbert Murauer svarade  för: den väckte min nyfikenhet kring uppsättningen. Särskilt uppskattade jag användningen av videodesignen och jag undrar fortfarande över andra aktens porträttsamling i Scarpia´s kontor.

Dessutom måste man ju ha klart för sig att detta är turnéverksamhet som kräver att scenografin är lätt att sätta upp och i övrigt hantera och att händelserna i verket kan upplevas på ett trovärdigt sätt.

För regin svarade Elisabeth Linton och som jag uppfattade det hela försökte hon visa på ett annat förhållande mellan Scarpia och Tosca i både första och andra akten. Jag kan ha fel men jag tyckte att regissören ville visa på en annan bild, som åtminstone jag noterade.

Allt som allt var det en fin kväll på operan, men det är ju precis som det skall vara och jag tror att jag ärligt kan skriva att jag kommer att sakna Giordano Bellincampi, men vill naturligtvis passa på och önska honom lycka till i sin kommande verksamhet.

Om föreställningen

Tosca gästspel Den Jyske Opera på Gamle Scene 5/3 2013

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Libretto: Luigi Illica och Giuseppe Giacosa

Kreativt team

Musikalisk ledning: Giordano Bellincampi
Regissör: Elisabeth Linton
Scenografi och kostymer: Herbert Murauer
Ljusdesign: Torben Lendorph

Medverkande

Tosca: Victoria Nava
Cavaradossi: Danilo Formaggia
Scarpia: Robert Hyman
Angelotti: Thomas Christian Sigh
Sakristanen: Jesper Bruun-Jensen
Spoletta: Tue de Stordeur
Sciarrone: Morten Wang
En herdepojek: Valentin Andersen
Den Jyske Operas Kör
Sångare Herning Kirkes Drengekor och Midtwest Pigekor
Själlands Symfoniorkester

Mer att läsa