Benjamin Staern kompositör

Benjamin Staern - kompositör Benjamin Staern - kompositör

Benjamin Staern  kompositör

Benjamin Staern (f. 1978) började sina musikaliska erfarenheter med studier i cello, piano och slagverk i sin ungdom. Studier i musikvetenskap vid Lunds universitet och komposition vid Musikhögskolan i Malmö under 1998-2005 med Rolf Martinsson, Hans Gefors och Luca Francesconi och gjorde ett tidigt genombrott under studietiden med det symfoniska verket The Threat of War (1999).

Från denna punkt har Staern utvecklat en djupt personlig stil där verklistan innehåller orkester och kammarmusik, soloinstrument, vokalmusik och elektroakustisk musik. En intressant aspekt av sin verksamhet som tonsättare är hans ovanliga förmåga att associera toner och klanger med olika färger och nyanser. Detta är en variant av ett fenomen som kallas synestesi, som är grundläggande i hans uppfattning och skapandet av hans musik, och som återspeglas i hans klangvärld såväl som i många av hans verktitlar (Yellow Skies, Colour Wandering etc.)
Idag komponerar Staern beställningar på en regelbunden basis.

Staern har varit composer-in-residence 2010-14 hos New European Ensemble och har komponerat verk genom detta samarbete som Tranströmersånger (utvalda dikter från Sorgegondolen av Nobelprisvinnaren i litteratur författaren och poeten Tomas Tranströmer) och Bells and Waves (Kammarsymfoni), vinnare av SMFF 2011 i kategorin “årets viktigaste konstmusikpris i kategorin kammarmusik/mindre ensemble” samt ett multimediaverk om synestesi (färgseende) kallat SAIYAH för Norrlandsoperan till MADE-festivalen i Umeå under kulturhuvudstadsåret 2014.
Klarinettkonserten Worried Souls, skrivet på beställning för Karin Dornbusch och Norrköpings Symfoniorkester belönades med det stora Christ Johnson-priset och överräcktes vid en ceremoni ur Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf på Akademiens högtidssammankomst 26 november 2012 på Musikaliska i Stockholm.

Verk av Benjamin Staern idag framförs inte bara av alla de stora svenska orkestrarna utan också internationellt av orkestrar som MDR Sinfonieorchester, Tokyo Symphony Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Duisburger Philharmoniker, Islands Symfoniorkester, Helsingfors Stadsorkester, Staatsorchester Rheinische Philharmonie och BBC Scottish Symphony Orchestra. Staern har samarbetat med ensembler inklusive New European Ensemble, Sonanza, Gageego, Ensemble Aspekte och Stockholm Chamber Brass. Solister som Håkan Hardenberger, Anna Larsson, Johannes Möller, Karin Dornbusch, Carina Vinke, Filip Draglund, Jacob Kellermann, Daniel Migdal,
Gitta-Maria Sjöberg, Philippe Cassard och samarbete med dirigenter som Michael Christie, Daniel Raiskin, Marc Soustrot, Tobias Ringborg, Leif Segerstam, Christian Karlsen, Nazanin Aghakhani, Mats Rondin, Mika Eichenholz och Stefan Solyom.

Aktuellt

Benjamin Staern är aktuell med urpremiären på sin första opera, Snödrottningen,  till ett libretto av Anelia Kadieva Jonsson, och i regi av Elisabeth Linton, som har urpremiär på Malmö Opera 17.12.2016

Läs mer

 

swish