Bernstein och Gershwin på Malmö Opera

I år är det 100 år sedan Leonard Bernstein föddes. Han är kanske mest känd som dirigent och kompositör och kanske allra mest känd som upphovsman till West Side Story.

West Side Story ges för övrigt hela hösten t o m 17 december på just Malmö Opera.

I fredags hyllades Leonard Bernstein med en orkesterkonsert på Malmö Opera. Det gjordes på ett litet annorlunda sätt sedan sist. Bl a med att konserten gavs i Storan, vilket jag personligen upplevde som mycket positivt ett intryck som förstärktes av att det var nästan fullsatt, med undantag för balkongen.

Föreställningen presenterades på ett trevligt sätt, om än med lite nervositet, av Maria P Rodrick till vardags violinist i Malmö Opera Orkester.

På programmet stod Symfoni nr 2 “The Age of Anxiety” för orkester och solopiano men också konsertversionen av Porgy and Bess signerad George Gershwin.

Solist vid pianot var Roland Pöntinen och sångsolister sopranen Kelebogile Besong och basbarytonen Musa Ngqungwana.

Det blev en starkt berörande upplevelse med Roland Pöntinen och det kändes som han återgav en  musikalisk upplevelse som förde mina tankar direkt till den tidens oro med tåg fulla med människor  på väg mot östra Europas koncentrations- och utrotningsläger.

Det blev under ledning av Malmö Operas nye gästdirigent, Steven Sloane en blandad upplevelse och med Malmö Operaorkester i  högt tempo! Kanske i ett allt för högt tempo?

Efter paus briljerade Kelebogile Besong och Musa Ngqungwana i konsertversionen av Porgy och Bess. Det gjordes med en utmärkt klang och utmärkt kompletterad av Malmö Operakör. Dock tror jag att presentationen av de olika numren borde ha gjorts bättre och tydligare.

Det blev svårt för att inte skriva omöjligt att följa med i det högt uppdragna tempot där allt presenterades i ett expresstempo.

Steven Sloane återkommer nästa år först som dirigent för Richard Wagners Den flygande holländaren med Cornelia Beskow som Senta och senare i en ytterligare orkesterkonsert med just Cornelia Beskow.

Läs mer