Berörande La Traviata 2020 på Operans Play-kanal

Berörande La Traviata 2020 på Operans Play-kanal La traviata av Giuseppe Verdi Kungliga Operan 2019 Regi: Ellen Lamm Scenografi: Magdalena Åberg

Om Operans Play-kanal: I min planering skulle jag ha upplevt premiären av La Traviata direkt på Kungliga Operan, men när det stod klart att jag kunde se sista föreställningen på Spegeln i Malmö avstod jag från resan till kungliga huvudstaden. Trots allt kostar ju en resa omkring 3 000 inklusive hotellövernattning och tågresa.

Berörande La Traviata 2020 på Operans Play-kanal

Nu hände det att biografen i Malmö aldrig visade föreställningen av anledning som jag inte efterforskade utan nöjde mig med att konstatera faktum. Det blev alltså ingen operauppleeevelse som planerat den 8 februari.

I början av mars lanserade Kungliga Operan sin Play-kanal så det löste sig trots allt på bästa sätt. Det blev faktiskt en en mycket intensiv och berörande operaupplevelse genom möjligheten av att få njuta av Ida falk Winland direkt i favoritfåtöljen här hemma!

Det upplevdes som en en sceniskt avskalad version som förstärktes den musikaliska upplevelsen och med ett undantag kändes befriande och utmärkt särskilt i förhållande till de senaste månadernas upplevelser från Den Kongelige Opera i Köpenhamn och Metropolitan Opera  i New York.

Ida Falk Winland levererade en scenisk och vokalt formidabel insats från första början till sista andetaget. Hon var magnifik  tillsammans med den unge norske tenoren Bror Magnus Tödenäs, som sjöng hennes älskades parti.

Inte blev det sämre tillsammans med Karl Magnus Fredriksson som här gör en av sina starkaste gestaltningar som jag kan minnas under årens lopp!

Hovkapellet leverar under ledning av den dynamiske dirigenten Domingo Hindoyan en tolkning av sällan upplevd kaliber, med nyanser som inte är vanliga i min operavärld, och i ett rappt tempo somkänns helt perfekt.

La traviata domineras av tre sångare,som har framgått tidigare, men det är samtidigt ett verk där Operakören spelar en mycket stor roll såväl sceniskt som vokalt och det känns bra att skriva att det genomfördes med all önskvärd briljans och finess.

Det blev en stark känslomässig upplevelse och med en una furtiva lagrima i scenen mellan far och son i andra aktens uppgörelse. Samtidigt som efterspelet till scenen satte den rådande dubbelmoralen i en sorts blixtbelysning som jag inte riktigt kände mig bekväm med, men starkt och skickligt genomfört.

Passa på att få en magnifik operaupplevelse hemifrån i dessa corona tider. Föreställningen ligger kvar på Operans Play-kanal i ytterligare fem dagar.

Mer att läsa