Billy Budd på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Billy Budd at Royal Danish Opera - Old Stage - synopsis

Billy Budd på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Benjamin Britten| Text: Edward Morgan Forster och Eric John Crozier efter Herman Melvilles berättelse

Libretto

Här är en länk till librettot för Billy Budd på engelska ESPANOL

Premiär

Premiär på Covent Garden i London den 1 december 1951. Sett förestäällningen: 10.11.2002 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Prolog: Kaptajn Vere er en gammel mand. Han ser tilbage på begivenheterne omkring den unge Billy Budds død ombord på det krigsskib,vor Vere var kaptajn mange år tidligere.

1.akt

1797- England er i krig. Billy er en ung sømand, en glad dreng, som kun har en fejl; han stammer når han kommer i pressede situationer. Han er netop blevet tvangsudskrevet fra et forbipasserende handelsskib og tvunget ombord som arbejdskraft på krigsskibet MS Indomitable. Han tager afsked med sit gamle skib, Rights-of-man (“Menneskerettighederne”), men den afsked misforstår officererne. De beder skibssergenten Claggart om at holde et vågent öje med den unge mand. Han beorderer sin underordnede Squeak til at provokere Billy, så han kan arrestere ham. Den gamle søman Dansker advarer Billy mod Claggart, men den oskyldige Billy slår det hen – han ser intet ondt i Claggart.Skibet er på vej i kamp, og officererne er på vagt; der har været mytteri på flere andre af flådens skibe, og der må slås hårdt ned på alle tiltag til oprør.

Billy tager Squeak på fersk gerening da han gennemroder hans ting, og selv om Squeak trækker en kniv er det aligevel Billy, der vinder deres slagsmål. Claggart arresterer Squeak,som ved, at man ikke svigter Claggart ustraffet! Claggart må nu finde en ny håndlanger til at få “beviser” for Billys mytteritendenser, og han slår kløerne i en ung skibsdreng, som netop er blevet pisket – og som vil gøre hvad som helst for at undgå ydeliger afstraffelse. Den unge skibsdrengs forsøg på at bestikke Billy til at medvirke til et fingeret mytteri mislykkes…det skærper kun Billys retfærdighedssans.

2.akt

Claggart går til Kaptajn Vere med sin anklage mod Billy Budd, men captajnen tror ham ikke. Han beder om selv at tale med Billy, og da Claggart gentager sin anklage om mytteri foran den unge mand bliver Billy så ophidset at han begynder at stamme – og i desperation langer han ud efter Claggart, og dræber ham på stedet. Kaptajn Vere er rystet, for han var faktisk sikker på, at Billy var uskyldig til anklagerne om mytteri – men nu ser han sig nødsaget til at lade ham dømme til døden for drab på en officer.

Nogle af Billys kammerater vil redde ham ved at gøre oprør mod kaptajnen, men Billy har affundet sig med sin skæbne og vil ikke høre tale om deres plan. Selv da han skal hænges i stormasten, er hans sidste handling at velsigne Kaptajn Vere, som resten af livet må leve med at vide, at han kunne have reddet en uskyldigt anklaget.

Epilog: Kaptajn Vere forsøger i sin alderdom at trøste sin dåriige samvittiged med tankerne om Billys velsignelse.

Wikipedia om Billy Budd

Related posts

Kommentera