Birgit Nilsson-stipendiater 2018

Birgit Nilsson-stipendiater 2018 Illustration: Jens Hage
75 / 100

Årets Birgit Nilsson-stipendiater är sopranen Elisabeth Meyer och tenoren Tobias Westman. De två tar emot sina pris under en stipendiekonsert i Malmö Operas foajé lördag 12 maj klockan 13. Eftersom det i år är 100 år sedan Birgit Nilsson föddes, är stipendiesumman dubbelt så stor som förra året – 100 000 kronor.

Birgit Nilsson-stipendiater 2018

Den 17 maj i år är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes i Västra Karups socken i nordvästra Skåne. Hon fick sitt stora genombrott på Kungliga Operan i Stockholm 1947 och blev med tiden en av världens mest berömda sångare. Under sin karriär sjöng hon huvudroller på Wiener Staatsoper, på Beyreuther Festspiele, på La Scala i Milano och på Metropolitan i New York.

Elisabeth Meyer är en svensk-schweizisk sopran som senast var aktuell i Dracula på Kungliga Operan, där hon också sjungit bl a Adèle i Läderlappen och Donna Anna i Don Giovanni. Bland andra roller kan nämnas Musetta i La Bohème på Opera Hedeland, Olympia, Antonia och Giulietta i Hoffmanns äventyr på Folkoperan, Greta i Hans och Greta på Göteborgsoperan, titelrollen i Proserpin vid Musikfestspiele Potsdam Sanssouci och Pamina i Trollflöjten på Malmö Opera.

Bengt Hall är ordförande i Birgit Nilsson-stiftelsen, som delar ut stipendiet.

Elisabeth Meyer har med sin fantastiskt färgrika sopranröst rönt stora framgångar på ett flertal av vårt lands operascener, nu senast som Mina i urpremiären av Victoria Borisova-Ollas opera Dracula på Kungliga Operan i Stockholm.

Tobias Westman tog examen från Operahögskolan i Stockholm 2015. Han har gjort roller som Peter i Peters bröllop på Potsdam Early Music festival och Copenhagen Opera Festival, Don Ottavio i Kungliga Operans Min bror är Don Juan och Albert i Den döda staden på Wermland Opera.

Tenoren Tobias Westman gestaltade framgångsrikt Unge Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson Gothe 2015. Året efter sjöng han med bravur Gennaro i Malmö Operas uppsättning av Donizettis Lucrezia Borgia och säsongen därpå återvände han till Malmö, då i rollen som Pinkerton i Puccinis Butterfly, säger Bengt Hall.

Hovsångerskan professor Birgit Nilssons stipendiefond instiftades i december 1969, till minne av den legendariska sopranens framlidne sånglärare Ragnar Blennow från Åstorp. Stiftelsekapitalet var 15.000 kronor, medel från en föreställning av Tosca på Malmö Stadsteater den 12 december 1969. Det första priset delades ut 1973, men det blev inte regelbundet återkommande förrän 1984. Då hade också ceremonien flyttat till Västra Karups kyrka.

Från och med 2012 delas stipendiet ut på Malmö Opera. Övriga ledamöter i styrelsen är operasångerskan och Dalhallas skapare Margareta Dellefors, direktör Hans Lindblad, tandläkare Karin Hjalmers och Gunnar Bohlin.

Stiftelsens målsättning är att främja begåvade sångares fortsatta musikaliska utbildning.

Läs mer