Birgitta Svendén hovsångerska – mezzosopran

Birgitta Svendén hovsångerska - mezzosopran

Birgitta Svendén hovsångerska – mezzosopran

Hovsångerskan Birgitta Svendén studerade på Operahögskolan i Stockholm. Hon sjöng redan under studietiden på Kungliga Operan i Stockholm, bl a titelrollen i Werles Tintomara och efter avslutade studier 1981 blev hon medlem av ensemblen. 1983 engagerade Sir Georg Solti henne till festspelen i Bayreuth. Där hon debuterade som Flosshilde i Nibelungens ring. Hon har sedan dess varit regelbundet återkommande gäst i Bayreuth i ett flertal roller. Senast i augusti 1999 då hon sjöng Magdalena i Mästersångarna i Nürnberg. På operan i Nice har hon gjort titelrollen i Carmen, Meg Page i Falstaff och Anna i Trojanerna samt en mängd konserter.

Säsongen 1988-89 debuterade hon på Metropolitan Opera i New York med Erda i både Rhenguldet och Siegfried och Maddalena i Rigoletto. 1990 sjöng hon Magdalena i Mästersångarna i Nürnberg på La Scala i Milano och därefter framträdde hon för första gången på Covent Garden i London och på Bayerische Staatsoper i München, som Erda i Nibelungens ring.

Andra viktiga engagemang är Margaret i Wozzeck på Chatelet i Paris och Lyric Opera i Chicago 1993. Olga i Eugen Onegin, Magdalena i Mästersångarna i Nürnberg, Mary i Den flygande holländaren och Pauline i Spader Dam på Metropolitan Opera i New York. Titelrollen i Hans Gefors Christina 1986. Octavian i Rosenkavaljeren, Dorabella i Così fan tutte, Cherubin i Figaros bröllop och Fricka i Rhenguldet i Stockholm.  Fricka i Valkyrian i Buenos Aires 1996, Erda i Siegfried på Wiener Staatsoper m fl.

Konsertsångerska

Hon framträder regelbundet som konsertsångerska i Europa och USA med dirigenter som James Levine, Daniel Barenboim, Andrew Davis, Bernard Haitink m fl. Till hennes operarepertoar hör också Gaea i Daphne ( De Vlaamse Opera, Antverpen och Ghent) och Waltraute i Götterdämmerung (Buenos Aires, München och Bayreuth), Clarion i Capriccio (Kungliga Operan).

Under 2000 sjöng hon i den kompletta uppsättningen av Nibelungens ring på Metropolitan Opera i New York. Hon har också sjungit Amneris i Aida på Malmö Opera och debuterade som Mrs Quickley i Falstaff på operan i Nancy, Frankrike.

Hon är för närvarande rektor för Operahögskolan i Stockholm och från säsongen 2009-10 blir hon operachef på Kungliga Operan i Stockholm. Hon blev utnämnd till hovsångerska 2005 vidare styrelseledamot av Musikaliska akademien och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Aida Amneris Malmö Opera  16.9.2000
Rhenguldet Erda Metropolitan Opera Metplayer  2009
Siegfried Erda Metropolitan Opera Metplayer 2009

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera