Björnen – Satyricon – succé på Takkelloftet

Björnen - Satyricon - succé på Takkelloftet
bjornensatyricondkt2013
Björnen – Satyricon – succé på Takkelloftet

Björnen – Satyricon – succé på Takkelloftet

Operapremiärer på Takkelloftet 21.3.2013
Björnen
Musik: William Walton Text: Paul Dehn och kompositören baserat på ett skådespel av Anton Tjekov
Satyricon
Musik: Bruno Maderna Text: Bruno Maderna baserat på Petronius

I går var det åter dags att bege sig till Köpenhamn, ”dronningens by” och i nu var syftet att se och uppleva två sällan spelade kortoperor, varav en inte är så okänd som jag hade fått intrycket av, men mer om detta lite senare.

Det andra verket, Bruno Maderna´s Satyricon fick med denna föreställning sin Danmarkspremiär. Dessa två kortoperor upplevde jag på Takkelloftet, som scenen heter på baksidan av den nya Operaen på Holmen. Baksida eller framsida det beror naturligtvis från vilket håll man kommer, men kanske är det mer korrekt att beteckna Takkelloftet som en alternativscen.

I vilket fall som helst så gavs dessa två kortoperor inom ramen för Opera Akademiets utbildningsverksamhet dvs sångarna är alla elever där.

Björnen är en komisk opera, som bygger på en pjäs av Anton Tjechov och musiken är komponerad en den engelske tonsättaren William Walton, som i övrigt är helt okänd för mig, som operakompositör.

Det förekommer tre sjungande roller i Björnen och huvudrollen är, som jag förstår nu, ett drömparti för en baryton.

Handlingen i operan handlar om en änka som sörjer sin mans bortgång till den grad att hon isolerar sig och t om vägrar att gå ut utan lever sitt liv inne i sitt vardagsrum, trots att hennes tjänare uppmanar henne att sluta sörja och börja leva livet igen. En dag får hon besök av en av sin mans kreditorer och det blir ett möte som helt förändrar hennes liv…

Det har varit planerat länge att jag skulle se denna föreställning och när jag skulle lyssna in mig på verket så visade det sig vara inte helt enkelt att få fram information om verket. Enligt DKT har inte Björnen getts sedan den gavs som ett engelskt gästspel 1974, men 2010 kunde man se verket under titeln The Boor på Operaverkstan på Malmö Opera och redan nästa vecka får jag en ny chans att uppleva verket på Operafestivalen i Lainio by, långt uppe i Lappland,

Satyricon är ett verk av den italienske kompositören Bruno Maderna, som kanske mest är känd som dirigent, men han har tydligen komponerat ett par operor varav Satyricon gavs i går. Det är en opera, egentligen utan handling som består av 16 scener, en modern version av romarrikets dekadens och förfall på 100-talet e.Kr. Utöver Madernas musik så kunde jag uppfatta musik av Gluck, Monteverdi, Puccini och Wagner och i dessa stycken var det lätt att uppskatta musiken. Jag har alltid svårt att uppskatta musik som jag hör för första gången, men tack vare den utomordentliga ensemble-spelet så hann det aldrig bli något egentligt problem, men det är ju ingen musik som jag skulle inköpa på en cd-platta utan den måste upplevas i en föreställning, som i går.

Sånginsatserna lämnade inget i övrigt att önska och Johanne Höjlund, Olga Nikolskaja-Heikkilä och Ole Morten Velde, men också Henning von Schulman gjorde alla utmärkta insatser både sångligt och inte minst sceniskt. Till sin hjälp hade de flera andra elever, men där alla var nya bekantskaper för mig med undantag av Marcus Birgersson.

Huvudnumret var dock Björnen där Francine Vis, Henning von Schulman och Johannes Held imponerade storligen och där jag kanske särskilt vill framhålla just den sistnämnde, men alla gjorde mycket bra ifrån sig och efter att ha upplevt dessa två uppsättningar kan jag konstatera att det absolut inte finns någon anledning till oro för hur operan skall överleva åtminstone inte med denna fantastiska och energiska sång- och spelglädje, som dessa sångelever visade prov på i går kväll.

Andra recensioner

Gregers DH

Produktionsteam
Regissör, dekoration och kostymer: Jacopo Spirei
Dirigent: Frans Rasmussen
Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums blåsare och Syddansk Musikkonservatorium och Skuespillerskoles strygere og slagtöj

Medverkande sångare i Björnen
Jeliena Ivanovna Popov: Francine Vis
Grigorij Stepanovitj Smirnov: Johannes Held
Luka: Henning von Schulman

Medverkande sångare i Satyricon
Scintilla Habinnas: Olga Nikolskaja-Heikkilä
Fortunata: Johanne Höjlund
Trimalchio: Ole Morten Velde
Eupolpus: Henning von Schulman
Gäster: Francine Vis, Johannes Held

Slavar: Lea Quortrop, Beate Mordal, Felicia Gyllenstig Serrao, Marcus Birgersson, Per Eriksson Albin Ahl.

Related posts

Kommentera