Blanche & Marie NorrlandsOperan Play-kanal

Blanche & Marie NorrlandsOperan Play-kanal Blanche och Marie, Norrlandsoperan 141002

Blanche & Marie. För ett par veckor sedan öppnade Norrlandsoperan en digital kanal för scenkonst. På NO play finns både korta klipp och hela föreställningar att se helt gratis. Och nu släpps hela den prisbelönta operaföreställningen Blanche & Marie digitalt. Den uruppfördes på Norrlandsoperan under Umeås kulturhuvudstadsår 2014. Uppsättningen tonsattes av Mats Larsson Gothe, libretto skrevs av Maria Sundqvist och regin stod Elisabet Ljungar för. Operan tog sin utgångspunkt i Boken om Blanche och Marie, av PO Enquist.

Blanche & Marie NorrlandsOperan Play-kanal

Det streamas från världens operahus och utsvultna operaälskare kan ta del av hela operalitteraturen i fantastiska uppsättningar från när och fjärran och nu är det dags för oss på Norrlandsoperan att ta plats på den digitala scenen. Hela branschen har gått samman i denna svåra tid och unika upphovsrättsavtal har slutits mellan parter och aktörer för att kunna leverera scenkonst, både genom live-streaming och genom att tillgängliggöra befintliga liveinspelningar fram till den tid vi återigen kan möta vår publik i operasalonger och konsertsalar, säger Malin Gjörup operachef och programchef för Norrlandsoperans symfoniorkester.

Blanche & Marie är en av Norrlandsoperans mest uppmärksammade operauppsättningar under senare år och det känns väldigt roligt att vi på detta sätt kan presentera föreställningen för en ny publik, avslutar Malin Gjörup.

Operan kretsar kring den tvåfaldiga nobelpristagaren Marie Curie och hennes väninna och assistent Blanche Wittman och utspelas huvudsakligen i Paris från sent 1800-tal fram till 1913. Med utgångspunkt från romanen skapade Norrlandsoperan ett sceniskt drömspel som delvis förhåller sig fritt till det historiska skeendet kring förra sekelskiftet, men likafullt har något viktigt att berätta om händelser och personer som har haft avgörande betydelse för vår värld. Det är en berättelse om förtryck, överlevnad, makalösa prestationer och strålande, episk kärlek.

Se Blanche & Marie på norrlandsoperan.se/play 24 april-30 augusti 2020.

Konstnärligt team

Tonsättare Mats Larsson Gothe
Libretto Maria Sundqvist
Dirigent Niklas Willén
Regissör Elisabet Ljungar
Kostymdesign Annsofi Nyberg
Ljusdesign Thorsten Dahn
Scenografi Jan Lundberg
Koreograf Ambra Succi

Solister

Marie Curie: Susanna Levonen
Blanche Wittman: Charlotta Larsson
Jean Martin Charcot: Gabriel Suovanen
Jane Avril: Miriam Treichl
Paul Langevin: Kosma Ranuer
Pierre Curie: Karl Rombo
Eusapia Palladino/Jeanne Langevin: Maria Streijffert
Gilles de la Tourette/Svante Arrhenius: Ulrik Qvale
Joseph Babinski: Ludvig Lindström

Norrlandsoperans Symfoniorkester
Norrlandsoperans kör

Föreställningen sjungs och textas på engelska på NO play.
Längd: ca 2, 10 h.

Mer att läsa