Boesmans Julie på Malmö Opera – synopsis

Boesmans Julie på Malmö Opera - synopsis

Boesmans Julie på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Philippe Boesmans|Text:Luc Bondy & Marie-Louise Bischofberger

Premiär

Uruppförande: La Monnaie i Bryssel 8 mars 2005. Svensk premiär: NorrlandsOperan. Premiär på Malmö Opera 16 januari 2010. I samarbete med NorrlandsOperan och Cape Town Opera

Platsen är en kolonial gummiplantage år 1937

Medan greven är bortrest har hans dotter Julie tagit tillfället i akt att fira midsommarnatten med lokalbefolkningen i djungeln. Kristin, grevens kokerska,befinner sig i köket. Hon beklagar sig, över Julies ansvarslösa beteende och funderar på om hennes brutna förlovning kan ha med saken att göra.

Jean, grevens betjänt och Kristins fästman, kommer in i köket. Han är svettig och rusig av dansen.Kristin erbjuder honom ett glas hembryggt öl, men han väljer istället att stärka sig med en bourgogne som han stulit ur grevens vinkällare.

Julie stormar in i köket och frågar Kristin om hon kan “låna” Jean för ännu en dans. Kristin blir ensam kvar i köket. Hon matar hunden och städar undan för att sedan göra sig i ordning för festen.

Jean kommer tillbaka med Julie i släptåg. Medan Kristin, uttröttad efter en dags hårt arbete somnar i sin stol, berättar Jean för Julie att han har följt henne allt sedan hon var en liten flicka.Tillsammans dricker de av det hembryggda ölet och Julie beordrar Jean att kyssa hennes sko.

Jean hindrar Julie från att väcka den sovande Kristin och de lämnar köket på tu man hand. När de väl är ensamma berättar de för varandra om sina nattliga drömmar. Julie drömmer att hon sitter högt uppe på en piedestal, oförmögen att ta sig ner. Jean drömmer att han ligger under ett högt träd, trånande efter dess krona som dignar av gyllene ägg.

När Jean försöker omfamna Julie kallar hon honom retsamt för Don Juan och Josef. Sårad av detta återgår Jean till sina plikter, han rengör grevens stövlar, gevär och tropikhjälm. Julie försöker locka honom till dansen, men när han hör en arg folkmassa närma sig övertygar han i stället Julie om att de bör gömma sig i hans rum.

En tropisk storm

En häftig tropisk storm sveper över plantagen.Det blåser in bråte i köket och Kristin väcks ur sin dvala. Julie och Jean återvänder från sovrummet.När de ser förödelsen föreslår Jean lidelsefullt att de borde rymma till Schweiz och öppna ett hotell i Alperna. Det är omöjligt säger Julie, hon medger att hon inte har några egna tillgångar.

När Jean fyller hennes glas med det stulna vinet kallar hon honom tjuvaktig och kungör att hon är den olyckligaste människan i världen. Hon dricker vinet och berättar för Jean om sin mor, om hur denna en gång brände ner godset för att tvinga greven att låna pengar från hennes älskare, pengar som i själva verket tillhört modern själv. Utmattad och berusad går Julie slutligen med på Jeans för;lag. Hon går upp till övervåningen för att göra sig klar och för att stjäla pengar av sin far.

Kristin blir förtvivlad när Jean bekänner att han förlustat sig med Julie. Hon beslutar sig för att lämna sitt arbete på godset. Upprörd går hon iväg för att göra sig i ordning för morgondagens gudstjänst.

Julie kommer gående nedför trappan med sina stulna pengar och en grönfink i en fågelbur. Jean tycker inte att hon ska ta med sig fågeln och hugger huvudet av den. Han börjar sedan raka sig och under tiden försöker Julie desperat övertyga Kristin om att följa med på resan. Kristin skäller ut Jean för hans ränksmiden och påminner dem båda om att greven snart kommer att vara tillbaka.

Julie är nu tillintetgjord och frågar Jean vad hon ska ta sig till. Han erbjuder henne sin rakkniv.Plötsligt ringer betjäningsklockan två gånger – greven är hemma. Julie som inte ser någon annan utväg, ber Jean ingjuta mod i henne för att kunna avsluta sitt liv. Han gör henne till viljes och lägger rakkniven i hennes hand. Julie lämnar rummet.

Related posts