Brad Cohen imponerande australisk dirigent

Brad Cohen imponerande australisk dirigent

Brad Cohen den australiske dirigenten  har under en mångfacetterad karriär. Speciellt lovordats för sina intensiva tolkningar av den italienska och franska operarepertoaren. Hans breda musikaliska spektrum grundlades tidigt med violinlektioner från 4 års ålder. Följt av undervisning i piano, orgel, cembalo, slagverk och sång. Vid 15 års ålder utsågs Brad till orgelstipendiat vid King’s School Canterbury och har sedan dess varit baserad i England.

Brad Cohen imponerande australisk dirigent

Efter examen från St John’s College i Oxford följde påbyggnadsstudier i dirigering för Sergiu Celibidache och Leonard Bernstein i Tyskland, och 1994 tilldelades han första pris vid Leeds Conductor’s Competition.  Detta ledde till återkommande engagemang i samtliga brittiska orkestrar.
Brad Cohens ständigt växande operarepertoar innehåller till dags dato åttiotalet verk ur alla epoker. Fransk och italiensk 1800-talsopera är en genre som är rikt representerad i Brads repertoar men även vår tids musik är en stor del av Brad Cohens verksamhet som dirigent. Speciellt förknippas han med de brittiska tonsättarna Jonathan Dove och Thomas Adés. Powder her face Brad Cohen ledde uruppförandet av på Almeida Opera i London 1995.

Sverige – debuten

Efter den hyllade Sverigedebuten som dirigent för La Bohéme i Peter Konvitschnys uppsättning på Värmlandsoperan hösten 2008, engagerades Brad som dirigent för Rossini´s La Cenerentola på Malmö Opera under säsongen 2009/2010 samt för Bellinis Norma i Staffan Waldemar Holms regi på Opera Hedeland i Danmark. Säsongen 2011/2012 inleddes vid Opera de Monte-Carlo i ett konsertprojekt med regissören Robert Wilson och solisterna Bryn Terfel, Diana Damrau och Rufus Wainwright.

2012

Våren 2012 fortsätter Brad sitt arbete med italiensk bel canto i de båda Donizettioperorna Maria Padilla och Lucia di Lammermoor med Chelsea Opera Group respektive West Australian Opera i Perth. I Brads diskografi finner man Rossinis L ´Italiana in Algeri och Les Pecheurs des Perles på Chandos, Rossini-operorna Maometto Secondo och Le Comte Ory samt Moscas L’italiana in Algeri på Naxos. I augusti 2009 släpptes Brad Cohens första CD på Deutsche Grammophon; en opera-recital med den australiensiska operastjärnan Emma Matthews.
I februari dirigerade Brad Cohen Gävle Symfoniorkester Puccini´s två kortoperor Il Tabarro och Gianni Schicchi på Stora Gasklockan i Gävle.

Om

Brad Cohen började spela violin som fyraåring hemma i Australien och dirigerar nu allt från italiensk och fransk opera till samtida opera för TV. Han har en opera repertoar på 80 verk och har dirigerat uppsättningar som Carmen och Janaceks Från de dödas hus för English National Opera, Romeo &Julia och Askungen för Opera Australia, Trollflöjten och Pärlfiskarna för Opera North samt Rigoletto och Figaros bröllop för English Touring Opera. Förutom i Storbritannien och Australien har Brad dirigerat orkestrar i Hong Kong, Nederländerna, Frankrike, Schweiz, Sverige och på Irland.

Han har även gjort ett flertal CD-inspelningar med bl a Jennifer Larmore och the Philharmonia Orchestra samt med Emma Matthews och Orchestre Philharmoniqne de Monte Carlo. Under 2oo8 var Brad mentor i ett TV-program för BBC2 där amatörer med förkärlek för klassisk musik deltog.

Läs mer