Britten Verdi och Wagner – aktuella föreställningar

Flygande holländaren på Folkoperan på gång
Britten Verdi och Wagner – aktuella föreställningar

Britten Verdi och Wagner – aktuella föreställningar

Aktuella föreställningar som hyllar Britten, Verdi och Wagner – vårsäsongen 2013

I år är det 200 år sedan Giuseppe Verdi och Richard Wagner föddes, men vi firar också en annan kompositör nämligen Benjamin Britten för i år är det hundra år sedan han föddes.

Dessa tre jubileum firas på olika sätt på våra största operahus i Skandinavien och här nedan följer en enkel redogörelse för vad som kommer att hända under resterande delen av säsongen 2012-13 dvs första halvåret 2013. Återkommer i ett senare inlägg med vad som händer säsongen 2013-14 i ett annat inlägg.

 

Benjamin Britten

Benjamin Britten

Benjamin Britten firas på Nasjonaloperaen i Oslo genom att de ger hans kammaropera- Våldtäkten på Lucretia eller “The Rape of Lucretia”, med premiär den 10 januari. Det ges ytterligare ett mindre antal föreställningar.

Kungliga operan i Stockholm firar Britten med att sätta upp “Peter Grimes” och som får premiär 4 maj. Dessutom ger man en skolföreställning för åldersgruppen 10-13 med namnet “Det gyllene skeppet” eller “The Golden Vanity” med premiär 18 maj ute på operascenen i Gäddviken.

Malmö Opera ger en barn och familjeföreställning av “Vi gör en opera/Den lille sotarpojken” och dessutom har man gett en uppskattad kammarkonsert under titeln “Bara Britten”, som innehöll ett stort utdrag ur hans opera “Billy Budd”.

På Läckö Slottsopera ges “En Midsommarnattsdröm” med premiär 13 juli

 

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Kungliga Operan i Stockholm ger nypremiär på hans “Il Trovatore” eller som den också är känd som “Trubaduren” 23 mars, men man ju säga att KO tjuvstartade med “Maskeradbalen” i november 2012. En föreställning som för övrigt återkommer i höst.

GöteborgsOperan ger med premiär 6 april hans “Simon Boccanegra”. Malmö Opera tjuvstartade redan i november med att ge hans sällan spelade “Luisa Miller”. Ett verk som småningom kommer att ges ut på dvd. Under hösten 2012 gavs också “Maskeradbalen” på Folkoperan.

 

Richard Wagner

Richard Wagner på Kungliga Operan

Kungliga Operan i Stockholm är först ut att hedra kompositören och det sker genom ett antal seminarier och nypremiär på “Valkyrian”, första dagen i tetralogin “Nibelungens ring” och i Staffan Valdemar Holms hyllade uppsättning. Kungliga Hovkapellet leds av sin nye chefsdirigent Lawrence Renes och som Sieglinde hör vi Emma Vetter och Brünnhilde sjöngs av AnnLouice Lögdlund och Michael Weinius sjunger Siegmund´s parti. I andra roller får vi uppleva Johan Edholm och Katarina Leoson med flera.

I mars ges “The Very Ring” med Charlotte Engelkes, Lindy Larsson med flera.

Vad det gäller seminarier och övriga aktiviteter kan du läsa mer i Teatermagasinets inlägg. eller direkt på Operans hemsida

Richard Wagner på Folkoperan

Det blir premiär på “Den flygande holländaren” och till musik av tre flyglar, bl a samt med Susanna Levonen och Kosma Ranuer i de ledande rollerna.

GöteborgsOperan och Richard Wagner

GO firar jubileumet med att ge “Tristan och Isolde” och med Annalena Persson och Lars Cleveman som det berömda kärleksparet. Som Brangäne får vi uppleva Katarina Karneus och James Johnson, som var Wotan på Den Kongelige Opera för några år sedan, hörs i Kurwenal´s parti där han ersätter Tommi Hakala på grund av dennes sjukdom.

Richard Wagner på Operaen i Köpenhamn

Det blir nypremiär på “Tannhäuser” den 28 april i Kasper Holtens regi och i partiet som Elisabeth hör vi Ann Petersen. En roll som hon delar med Anne Margrethe Dahl och Tannhäuser sjöngs av Stig Fogh Andersen resp Johnny van Hal, medan partiet som Venus delas mellan Susanne Resmark och Tina Kiberg.

Related posts