Britten – opera familjeföreställning på Malmö Opera

Britten - opera familjeföreställning på Malmö Opera
Britten – opera familjeföreställning på Malmö Opera

Britten – opera familjeföreställning på Malmö Opera

Vi gör en opera – Den lille sotarpojken

Nästa år är det en hundra år sedan den brittiske kompositören Benjamin Britten föddes.Det firar Malmö Opera redan nu genom att ge hans An Entertainment for Young People “Lets make an opera” – The Little Sweep, som i Malmö Opera´s version heter “Vi gör en opera! – DEN LILLE SOTARPOJKEN” en aktivitetsopera för hela familjen.

Det är populärt med att presentera barn- och familjeopera och Malmö Opera var som vanligt först ut med till exempel “Karlsson på Taket”, som i mars nästa år har sin premiär på Kungliga Operan i Stockholm.Intill jul har man dock kunnat se andra familjeföreställningar, “Trollguld” för att ge ett exempel, men Jonas Forsell´s “Träskoprinsessan” är ett annat exempel

I Köpenhamn, på Den Kongelige Opera hade man samma kväll, premiär på Leos Janácek´s “Den listiga lilla räven”, som på danska hade fått titeln “Den fiffige lille raev”.

På Verkstan, Malmö Opera´s vagga har man ju sedan flera år spelat barnopera speciellt ägnade för de mindre barnen, som också är sevärda för oss lite större barn.

Det går dock inte att komma från att Verkstan i all ära, men visst är det något alldeles särskilt,även för barnen, att få uppleva en föreställning från Stora scenen. Att få lämna in sina ytterkläder till garderobiären och att få sitta i den vackra salongen och kanske gå upp på andra våningen och dricka en läsk i den vackra foajén det kan lämna intryck som jag inte tror att vi vuxna skall underskatta.

Föreställningen var indelad i två delar med första delen som en teaterpjäs och där publiken under sakkunnig ledning fick lära och öva sig på de sångerna som skulle sjungas i andra akten eller själva operaföreställningen.

Om jag har förstått det rätt så var jag på en skolföreställning dvs att medelåldern var ganska låg åtminstone om vi ser på den genomsnittlige operabesökaren. Det gick förvånansvärt bra och de uppförde sig väl och när “dagisfröken” hyschade vid ett tillfälle så återgick de fint och lydigt till föreställningen.Mitt intryck är dock att de unga ställde sig aningen tveksamma till föreställningens första del,(vilket jag också är), men när själva operan spelades så satt de knäpptysta och följe föreställningen med stort intresse. En och annan ung pojke blev naturligtvis “kissnödig” och jag såg en lika ung pojke som blev lite rädd, men det ordnade sig när han fick sitta i en “dagisfrökens” knä.

Min uppfattning är att det var en mycket trevlig operaupplevelse som faktiskt innehöll allt jag kunde önska mig som bra och lättsmält musik och framförallt goda sånginsatser främst hos de unga blivande sångstjärnorna. Här noterade jag särskilt Sammy, men också flickan som jag tror heter Malin som rollfigur.Eftersom det förekommer flera dubbleringar avstår jag från att namnge sångarna så att det inte blir fel på ett namn.

Sånginsatser och för den sakens skull sceniska insatser bland de vuxna lämnar intet i övrigt att önska och speciellt bra anser jag att Ethel Schelin, som Miss Baggott var.

Det var även i övrigt en utmärkt föreställning där framförallt den scenografiska lösningen var mycket trevlig och inte blev det ju sämre av att teatern också använde sig av den senaste tidens videoteknik.

Ett populärt och uppskattat inslag svarade de sex dansarna för och visst noterade jag Rolf Hepp i bakgrunden. Trevligt också att man använde sig av salongens alla möjligheter.

Ensemblen ur Malmö Opera´s orkester gjorde också en bra insats under ledning av den dynamiske och energiske dirigenten Ville Matvejeff.

Nu har du två möjligheter att uppleva familjeoperor dels i Malmö dels i Köpenhamn. Båda uppsättningarna ges januari månad ut 2013 och det är min bestämda rekommendation att du bör se båda uppsättningarna eller välj den som du är mest intresserad av. Du kan läsa min recension från “Den fiffige lille raev här.

Foto: Malin Arnesson

I dag 21/12 nås jag av meddelandet att fyra föreställningar ställs in i slutet av januari 2013

VI GÖR EN OPERA!/DEN LILLE SOTARPOJKEN spelas 21 dec kl 19, 27 och 29 dec kl 13, 4 jan kl 19, 6 jan kl 16, 12 jan kl 18, 18 jan kl 19, 25 jan kl 13, 27 jan kl 16.

Andra recensioner

Gunilla Brodrej i Expressen

Malena Forsare i Sydsvenskan

Lars-Erik Larsson i Skånskan

Åsa Mälhammar i hd

Matti Edén inför föreställningen

Produktionsteam

Scenografi & Kostymdesign: Chloe Lamford

Ljusdesign: Mikael Sylvest

Koreografi & rörelsedesign: Imogen Knight

Dialogregi: Pernille Lindstad

Bearbetning & regi: Robin Norton Hale

Dirigent: Ville Matvejeff

Medverkande

Mary Parworthy / Misss Baggot: Ethel Schelin

Richard Chaffinch / Bob: Bengt Krantz

Pamela Chaffinch / Rowan: Teresia Bokor

Max Westleton / Clem: Rickard Söderberg

Charlie Parworthy/Mavis: Isa Polfeldt

Dominique Parworthy/Gwendoline: Beata Ljunggren

Amy Chaffinch/Monica: Ava Bahadoran

Sam Chaffinch/Sammy: Lennart Bengtsson

Rosie Dougall/Juliet: Synnöve Ekström

Sophie Dougall/Brenda: Johanna Fridh

John Dougall/Ralph: Bill Hallberg

Dansare

Edvin Karlsson

Linnea Stenbeck

Rolf Hepp

Åsa Sjöblom

Samira Alm

Frans Isak Eklund

Related posts