Bryn Terfel basbaryton från Wales 1965-

Bryn Terfel basbaryton från Wales

Bryn Terfel, född Bryn Terfel Jones 9 november 1965 i Pant Glas i Gwynedd, är en brittisk (walesisk) operasångare (basbaryton). Han gjorde sig inledningsvis känd för sina Mozarttolkningar, särskilt som Leporello i Don Juan, men har sedan dess utökat repertoaren till tyngre och mer krävande roller, bland annat i verk av Wagner.

Bryn Terfel basbaryton från Wales 1965-

Ungdomsår

Terfel växte upp i en lantbrukarfamilj och undervisades i sång av en vän till familjen. Inledningsvis bestod hans repertoar mest av walesisk folkmusik. 1984 flyttade Terfel till London och antogs vid Guildhall School of Music and Drama. Han utexaminerades 1989 med en guldmedalj. I BBC:s tävling Cardiff Singer of the Year samma år kom han på en andraplats efter Dmitri Hvorostovskij. Samma sommar sjöng Terfel Masetto i Arnold Östmans uppsättning av Don Giovanni på Drottningholmsteatern (de andra solisterna var bl.a. Håkan Hagegård, Barbara Bonney och Arleen Augér)
1990 debuterade Terfel som Guglielmo i Così fan tutte på Welsh National Opera. Senare samma år sjöng han Figaro i Figaros bröllop. Samma roll debuterade han med ett år senare vid English National Opera.

Genombrott

I USA debuterade Terfel som Figaro på operan i Santa Fé. 1992 sjöng han Masetto i Royal Opera House-uppsättningen av Don Giovanni. Terfels internationella genombrott kom vid Salzburgfestivalen 1992 då han sjöng Jochanaan i Richard Strauss Salome. Därefter sjöng han återigen Figaro vid statsoperan i Wien. Samma år skrev han kontrakt med Deutsche Grammophon och återvände därefter till Welsh National Opera för att sjunga Ford i Falstaff. 1993 spelade han in The Yeomen of the Guard av Gilbert och Sullivan där han sjöng rollen som Wilfred Shadbold

1994 sjöng han Figaro vid Covent Garden och samma år debuterade han på Metropolitan Opera i samma roll. Han sjöng också i Mahlers åttonde symfoni vidRaviniafestivalen. 1994 fick han också det hedersamma uppdraget att sjunga Rule Britannia vid Last Night of the Proms där han bland annat sjöng delar av sången på kymriska. 1996 sjöng Terfel för första gången Wagner då han uppträdde som Wolfram i Tannhäuser vid Metropolitan. Dessutom sjöng han Nick Shadow i Stravinskijs Rucklarens väg vid Welsh National Opera.

1997 debuterade Terfel på La Scala i Milano där han återigen sjöng Figaro. 1998, sjöng han recitativ i Carnegie Hall där han framförde verk av Hugo Wolf, Fauré,Brahms, Schumann, Schubert med flera. 1999 sjöng han huvudrollen i Don Giovanni vid en uppsättning i Paris. Samma år sjöng han även huvudrollen i Falstaffvid Lyric Opera of Chicago.

1999 sjöng Terfel titelrollen i Don Giovanni på Grand Opéra i Paris. Kritiken var dock inte odelat positiv, en del kritiker ansåg att Terfels djupa basbarytonröst inte passade rollen som Don Giovanni. Dessutom hade dels mer musikaliskt och scensikt innovativa uppsättningar nyligen satts upp i Frankrike vid det här tillfället (bl.a. en i Aix-en-Provence med Peter Mattei i titelrollen) och dels hade konkurrensen från andra barytonsångare ökat.

Faenolfestivalen

2000 grundade Terfel Faenolfestivalen i Wales. Den blev snabbt ett årligt återkommande evenemang med såväl internationella operastjärnor som lokala artister. Samma år sjöng han in en samlingsskiva med sina walesiska favoritsånger, We’ll Keep a Welcome – The Welsh Album.

Utmärkelser

  • 2003: Commander of the British Empire
  • 2006: Queen’s Medal for Music

Diskografi

I eget namn
  • 1994 – An die Musik (sånger av Schubert)
  • 1995 – The Vagabond (engelska sånger)
  • 1996 – Opera Arias
  • 1996 – Something Wonderful (musik av Rodgers & Hammerstein)
  • 1997 – Handel Arias
  • 1998 – Mahler: Symphonie No. 7 / Kindertotenlieder
  • 1998 – If Ever I Would Leave You (sånger från musikaler)
  • 1999 – Cecilia & Bryn: Duets (med Cecilia Bartoli)
  • 2000 – Schumann: Liederkreis op 39
  • 2000 – We’ll Keep a Welcome (folkmusik från Wales)
  • 2002 – Wagner Arias
  • 2003 – Bryn Terfel Sings Favourites
  • 2003 – Renée & Bryn (med Renée Fleming)
  • 2005 – Silent Noon (engelska sånger)
  • 2005 – Simple Gifts
  • 2006 – Tutto Mozart!
  • 2007 – A Song in My Heart
  • 2008 – Scarborough Fair
  • 2010 – Bad Boys
  • 2010 – Carols & Christmas Songs

Metropolitan Opera

[Met Performance] CID:318220 
Le Nozze di Figaro {347}
Metropolitan Opera House; 10/19/1994
Debuts: Bryn Terfel, József Gregor
[Met Performance] CID:318250
Le Nozze di Figaro {348}
Metropolitan Opera House; 10/22/1994
[Met Performance] CID:318290
Le Nozze di Figaro {349}
Metropolitan Opera House; 10/26/1994
Review
[Met Performance] CID:318330
Le Nozze di Figaro {350}
Metropolitan Opera House; 10/29/1994
[Met Performance] CID:318350
Le Nozze di Figaro {351}
Metropolitan Opera House; 11/1/1994
[Met Performance] CID:318400
Le Nozze di Figaro {352}
Metropolitan Opera House; 11/5/1994
[Met Performance] CID:322020
Don Giovanni {435}
Metropolitan Opera House; 10/4/1995
[Met Performance] CID:322050
Don Giovanni {436}
Metropolitan Opera House; 10/7/1995
[Met Performance] CID:322080
Don Giovanni {437}
Metropolitan Opera House; 10/10/1995
[Met Performance] CID:322130
Don Giovanni {438}
Metropolitan Opera House; 10/14/1995
[Met Concert/Gala] CID:322140
The MET Orchestra
New York, Manhattan, Carnegie Hall; 10/15/1995
[Met Concert/Gala] CID:324090
James Levine Gala
Metropolitan Opera House; 04/27/1996
James Levine’s 25th Anniversary
Broadcast / Telecast
[Met Concert/Gala] CID:328220
Pension Fund Benefit
Gala Performance
Metropolitan Opera House; 05/9/1997
[Met Performance] CID:330114
Tannhäuser {456}
Metropolitan Opera House; 10/30/1997
Debuts: Alexander Erbin, Kevin Koteski, David Nierenberg, Alexander Waldron
[Met Performance] CID:330129
Tannhäuser {457}
Metropolitan Opera House; 11/4/1997
[Met Performance] CID:330141
Tannhäuser {458}
Metropolitan Opera House; 11/8/1997
[Met Performance] CID:330159
Tannhäuser {459}
Metropolitan Opera House; 11/13/1997
[Met Performance] CID:330174
Tannhäuser {460}
Metropolitan Opera House; 11/18/1997
Debut: Marilyn Schmiege
[Met Performance] CID:330186
Tannhäuser {461}
Metropolitan Opera House; 11/22/1997
[Met Performance] CID:330195
Tannhäuser {462}
Metropolitan Opera House; 11/25/1997
[Met Performance] CID:330204
Tannhäuser {463}
Metropolitan Opera House; 11/29/1997
[Met Performance] CID:331093
New Production
Le Nozze di Figaro {368}
Metropolitan Opera House; 10/29/1998
Debuts: Danielle de Niese, Jennifer Welch-Babidge, Andrea Trebnik, James Acheson, Mark McCullough, Terry John Bates
Review
[Met Performance] CID:331108
Le Nozze di Figaro {369}
Metropolitan Opera House; 11/3/1998
[Met Performance] CID:331120
Le Nozze di Figaro {370}
Metropolitan Opera House; 11/7/1998
[Met Performance] CID:331127 
Le Nozze di Figaro {371}
Metropolitan Opera House; 11/11/1998
Telecast
[Met Performance] CID:331135
Le Nozze di Figaro {372}
Metropolitan Opera House; 11/14/1998
[Met Performance] CID:331162
Le Nozze di Figaro {374}
Metropolitan Opera House; 11/21/1998
[Met Performance] CID:331183
Le Nozze di Figaro {376}
Metropolitan Opera House; 11/28/1998
[Met Performance] CID:331189
Le Nozze di Figaro {377}
Metropolitan Opera House; 12/1/1998
[Met Performance] CID:331201
Le Nozze di Figaro {378}
Metropolitan Opera House; 12/5/1998
Broadcast
[Met Performance] CID:331216
Le Nozze di Figaro {379}
Metropolitan Opera House; 12/10/1998
Debut: Tonna Miller
[Met Performance] CID:332363
Les Contes d’Hoffmann {226}
Metropolitan Opera House; 01/27/2000
[Met Performance] CID:332375
Les Contes d’Hoffmann {227}
Metropolitan Opera House; 01/31/2000
[Met Performance] CID:332387
Les Contes d’Hoffmann {228}
Metropolitan Opera House; 02/4/2000
[Met Performance] CID:333000
Don Giovanni {455}
Metropolitan Opera House; 09/25/2000
Opening Night {116}
Joseph Volpe, General Manager
Debuts: Solveig Kringelborn, Stephen Lawless, Sylvia Nolan, Andrew George
Review
[Met Performance] CID:333009
Don Giovanni {456}
Metropolitan Opera House; 09/28/2000
[Met Performance] CID:333021
Don Giovanni {457}
Metropolitan Opera House; 10/2/2000
[Met Performance] CID:333033
Don Giovanni {458}
Metropolitan Opera House; 10/6/2000
[Met Performance] CID:333045
Don Giovanni {459}
Metropolitan Opera House; 10/9/2000
[Met Performance] CID:333063 
Don Giovanni {460}
Metropolitan Opera House; 10/14/2000
Telecast
[Met Performance] CID:333072
Don Giovanni {461}
Metropolitan Opera House; 10/18/2000
[Met Performance] CID:333081
Don Giovanni {462}
Metropolitan Opera House; 10/21/2000
[Met Concert/Gala] CID:333108
Pension Fund Gala
Metropolitan Opera House; 10/29/2000
[Met Performance] CID:350128
Restored Production
Falstaff {159}
Metropolitan Opera House; 03/21/2002
Debut: Camilla Tilling, Ann Roth
[Met Performance] CID:350129
Falstaff {160}
Metropolitan Opera House; 03/26/2002
[Met Performance] CID:350134
Falstaff {161}
Metropolitan Opera House; 3/30/2002
[Met Performance] CID:350135
Falstaff {162}
Metropolitan Opera House; 04/03/2002
[Met Performance] CID:350130  Opera News 1 Opera News 2
Falstaff {163}
Metropolitan Opera House; 04/06/2002
Broadcast
[Met Performance] CID:350136
Falstaff {164}
Metropolitan Opera House; 04/09/2002
[Met Performance] CID:350132
Falstaff {166}
Metropolitan Opera House; 04/17/2002
[Met Performance] CID:350133
Falstaff {167}
Metropolitan Opera House; 04/20/2002
[Met Performance] CID:350958
Salome {147}
Metropolitan Opera House; 03/31/2004
[Met Performance] CID:350962
Salome {148}
Metropolitan Opera House; 04/03/2004
Telecast
[Met Performance] CID:350966
Salome {149}
Metropolitan Opera House; 04/07/2004
Review
[Met Performance] CID:350970
Salome {150}
Metropolitan Opera House; 04/10/2004
[Met Concert/Gala] CID:351293
Opening Night Gala Performance
Metropolitan Opera House; 09/19/2005
Opening Night {121}
Joseph Volpe, General Manager
[Met Performance] CID:351296 
Falstaff {168}
Metropolitan Opera House; 09/23/2005
Debut: Peter Bronder
[Met Performance] CID:351299
Falstaff {169}
Metropolitan Opera House; 09/26/2005
[Met Performance] CID:351305
Falstaff {170}
Metropolitan Opera House; 10/01/2005
[Met Performance] CID:351307
Falstaff {171}
Metropolitan Opera House; 10/04/2005
[Met Performance] CID:351316
Falstaff {172}
Metropolitan Opera House; 10/12/2005
[Met Performance] CID:351320
Falstaff {173}
Metropolitan Opera House; 10/15/2005
[Met Performance] CID:351323
Falstaff {174}
Metropolitan Opera House; 10/19/2005
[Met Concert/Gala] CID:351407
A Mozart Celebration
Metropolitan Opera House; 01/14/2006
Broadcast
[Met Performance] CID:352169 
Le Nozze di Figaro {435}
Metropolitan Opera House; 11/10/2007
[Met Performance] CID:352178
Le Nozze di Figaro {436}
Metropolitan Opera House; 11/14/2007
Broadcast
[Met Performance] CID:352182
Le Nozze di Figaro {437}
Metropolitan Opera House; 11/17/2007
[Met Performance] CID:352192
Le Nozze di Figaro {438}
Metropolitan Opera House; 11/21/2007
Broadcast
[Met Performance] CID:352197
Le Nozze di Figaro {439}
Metropolitan Opera House; 11/24/2007
[Met Performance] CID:352208
Le Nozze di Figaro {440}
Metropolitan Opera House; 11/28/2007
Broadcast
[Met Performance] CID:352204
Le Nozze di Figaro {441}
Metropolitan Opera House; 12/01/2007
[Met Performance] CID:353490 
Tosca {900}
Metropolitan Opera House; 04/14/2010
[Met Performance] CID:353496
Tosca {901}
Metropolitan Opera House; 04/17/2010
[Met Performance] CID:353503
Tosca {902}
Metropolitan Opera House; 04/20/2010
[Met Performance] CID:353508
Tosca {903}
Metropolitan Opera House; 04/24/2010
Broadcast
[Met Performance] CID:353563 
New Production
Das Rheingold {156}
Metropolitan Opera House; 09/27/2010
Opening Night {126}
Peter Gelb, General Manager
Debuts: Adam Diegel, François St-Aubin, Etienne Boucher
Broadcast/Streamed/Times Squarecast/Plazacast
[Met Performance] CID:353570
Das Rheingold {157}
Metropolitan Opera House; 09/30/2010
[Met Performance] CID:353573
Das Rheingold {158}
Metropolitan Opera House; 10/04/2010
Broadcast
[Met Performance] CID:353588
Das Rheingold {159}
Metropolitan Opera House; 10/09/2010
HD Simulcast
[Met Performance] CID:353909
Das Rheingold {160}
Metropolitan Opera House; 03/30/2011
Debut: Arnold Bezuyen
[Met Performance] CID:353914
Das Rheingold {161}
Metropolitan Opera House; 04/02/2011
Broadcast
[Met Performance] CID:353942
Tosca {919}
Metropolitan Opera House; 04/16/2011
[Met Performance] CID:353959 
New Production
Die Walküre {525}
Metropolitan Opera House; 04/22/2011
Debuts: Eva-Maria Westbroek, Molly Fillmore, Lindsay Ammann
Broadcast/Streamed
[Met Performance] CID:353963
Die Walküre {526}
Metropolitan Opera House; 04/25/2011
[Met Performance] CID:353967
Die Walküre {527}
Metropolitan Opera House; 04/28/2011
[Met Performance] CID:353977
Die Walküre {528}
Metropolitan Opera House; 05/02/2011
[Met Performance] CID:353983
Die Walküre {529}
Metropolitan Opera House; 05/05/2011
[Met Performance] CID:353992
Die Walküre {530}
Metropolitan Opera House; 05/09/2011
Broadcast
[Met Performance] CID:353998
Die Walküre {531}
Metropolitan Opera House; 05/14/2011
HD Simulcast
[Met Performance] CID:354117 
New Production
Siegfried {263}
Metropolitan Opera House; 10/27/2011
Debut: Pedro Pires
Broadcast/Streamed
[Met Performance] CID:354130
Siegfried {264}
Metropolitan Opera House; 11/01/2011
Broadcast
[Met Performance] CID:354137
Siegfried {265}
Metropolitan Opera House; 11/05/2011
HD Simulcast
[Met Performance] CID:354406
Don Giovanni {528}
Metropolitan Opera House; 03/07/2012
[Met Performance] CID:354411 
Don Giovanni {529}
Metropolitan Opera House; 03/10/2012
Broadcast/Streamed
[Met Performance] CID:354419
Don Giovanni {530}
Metropolitan Opera House; 03/14/2012
[Met Performance] CID:354426
Don Giovanni {531}
Metropolitan Opera House; 03/17/2012
[Met Performance] CID:354455 
Das Rheingold {162}
Metropolitan Opera House; 04/04/2012
Broadcast/Streamed
[Met Performance] CID:354462
Das Rheingold {163} Ring Cycle [109] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/07/2012
[Met Performance] CID:354470 
Die Walküre {532} Ring Cycle [109] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/13/2012
[Met Performance] CID:354488
Siegfried {266} Ring Cycle [109] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/21/2012
Broadcast
[Met Performance] CID:354498
Das Rheingold {164} Ring Cycle [110] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/26/2012
Broadcast
[Met Performance] CID:354501
Die Walküre {533} Ring Cycle [110] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/28/2012
Debut: Frank van Aken
Broadcast
[Met Performance] CID:354508
Siegfried {267} Ring Cycle [110] Uncut
Metropolitan Opera House; 04/30/2012
Broadcast
[Met Performance] CID:354517
Das Rheingold {165} Ring Cycle [111] Uncut
Metropolitan Opera House; 05/05/2012
[Met Performance] CID:354519
Die Walküre {534} Ring Cycle [111] Uncut
Metropolitan Opera House; 05/07/2012
Broadcast/Streamed
[Met Performance] CID:354525
Siegfried {268} Ring Cycle [111] Uncut
Metropolitan Opera House; 05/09/2012
[Met Concert/Gala] CID:357449
At Home Gala
Streaming live from around the world; 4/25/2020

Läs mer