Buenos Aires – operastad

buenos-aires-opera
Teatro Cólon – Buenos Aires

Buenos Aires – operastad

Buenos Aires är sedan 1880 huvudstad i republiken Argentina. Den är belägen vid Río de la Platas södra strand och har cirka 2,9 miljoner invånare i staden, och 12,8 miljoner invånare i storstadsområdet.

På 1800-talet spelades opera på flera scener i Buenos Aires t ex Teatro Colón (1857-88) och Teatro de la Opera (1872). I det sistnämnda huset dirigerade Toscanini flera gånger mellan 1901-06. Den nuvarande Teatro Colón (2 500 platser) öppnades 1908 och anses vara Sydamerikas ledande operascen som under sin fem månader långa säsong ger föreställningar med internationella stjärnsångare.

Här har såväl  Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Maria Callas och inte minst vår egen Birgit Nilsson sjungit vid olika tillfällen.

Wikipedia

Teatro Colón är ett operahus i Buenos Aires, Argentina.

Teatro Colón rankas som ett av världens främsta operahus och är känt för sin magnifika akustik. Den nuvarande byggnaden i fransk renässansstil invigdes 1908 med Giuseppe Verdis opera Aida. Teatern är en av världens största operor, den rymmer 3,542 sittande åskådare och 700 stående. Teatro Colón är intimt förknippat med operans stora namn, här har Arturo Toscanini, Birgit Nilsson, Maria Callas, Plácido Domingo och Luciano Pavarotti uppträtt och verkat.

Teatro Colón stängde för totalrenovering 2008 och återinvigdes den 25 maj 2010, 200-årsdagen för majrevolutionen (vilket blev startskottet för Argentinas självständighet).

Opera, balett och dans

Teatro Colón är en av världens viktigaste operascener och är berömt för sin otroliga akustik. Varje säsong uppförs i genomsnitt tio till elva operor, sex baletter och ett tjugotal konserter. Sedan 1968 finns även Teatro San Martín med en modernare repertoar. Buenos Aires har en mycket levande dansscen med många internationellt kända dansörer, såsom Maximiliano Guerra och Julio Bocca.

Länktips

Teatro Colón

Wikipedia about Teatro Colón

Wikipedia om Buenos Aires

Wikipedia about Buenos Aires

Wikitravel about Buenos Aires

TIMEOUT – Things to do in Buenos Aires

Fodors Travel about Buenos Aires

National Geographic Travel

Buenos Aires Lirica

Related posts