Cabaret Den Kongelige Opera Gamle Scene

Cabaret Cabaret på DKT Gamle Scene - Bilder: Per Morten Abrahamsen
86 / 100

Cabaret: För det mesta upplever jag operaföreställningar runt om i Skandinavien, men ibland blir det också tillfälle att få uppleva en musikal. Det blir dock inte så ofta som jag skulle önska och ibland får jag inte ens en recensionsinbjudan, men så kan det bli. Dessutom verkar det bara vara möjligt att få recensionsbiljetter antingen till premiären och ibland får jag besked bara några dagar i förväg och då blir det inget musikalbesök.Cabaret Den Kongelige Opera Gamle Scene

Trots svårigheterna har jag under årens lopp sett rätt många musikalföreställningar och Cabaret upplevde jag senast på Malmö Stadsteaters jubileumföretällning i samband med deras 70-års jubileum

Det är inte min avsikt att jämföra de olika uppsättningarna dels därför att det egentligen inte är möjligt dels tror jag inte heller att det är särskilt intressant för läsaren.

Mina intryck härrör från föreställningen den 21 april dvs några efter premiären. Dessutom består solisterna av två sångarlag.

Det var en en annorlunda version än jag tidigare har upplevt och kanske kom denna version så nära originaluppsättningen som är möjligt, men det är också mitt intryck att det musikaliska intrycket vida överglänste tidigare upplevda vad jag skulle kalla teaterversioner.

Caberet-orkestern bestod ju av inte mindre än elva musiker samt en s k foley-artist och det är säkert en av förklaringarna till en annorlunda musikalisk upplevelse än tidigare.

Scenografiskt har man inte heller sparat på krutet och den kända interiören från Kit Kat Club var nästan överdådig, men Gamle Scene ger ju också stora möjligheter till det sceniska uttrycket. Samtidigt använde man sig av foley- effekt och det tomma rummet och där ljussättningen utgjorde en viktig del av det sceniska.

Cabaret handlar ju i grunden om fyra människors öden i efterkrigstidens Berlin som försöker leva ett så normalt liv som möjligt trots alla orosmoln Wemar-republikens sönderfall och uppmarsen mot det nazistiska maktövertagandet.

Föreställningens styrka ligger i att det konstnärliga teamet tillsammans med ensemble, orkester och övriga solister lyckas bra med att skildra både det lilla och stora dramat under föreställningens gång.

Sångligt sett var det överlag klart godkända insatser, men visst märktes det att solisterna i grunden var erfarna skådespelare och kanske är Cabaret mer ett teaterstück mit musik än en renodlad musikal?

På flera plan var det en mycket aktuell och framförallt tänkvärd uppsättning som utspelade sig i korrekt historisk tid, men samtidigt var dagsaktuell. Det är inte alls svårt att dra paralleller till dagens debatt om invandrare och de som definieras som annorlunda dvs inte är och inte uppför som oss andra.

Att vara homusexuell verkar dock inte ha utgjort något som helst problem i det dåtida nöjeslivet i Berlin. Att vara prostituerad var egentligen inte heller något egentligt problem under förutsättning att det sköttes snyggt, men att vara av judiskt ursprung eller att gifta sig med en judisk man var inte att tänka på.

Det kunde få allvarliga konsekvenser för  Fraulein Schneiders rumsuthyrning.

I stort sett var det en utmärkt kväll, med överlag goda insatser, men slutscenen lämnade kvar ett stort mått av tveksamhet och berörde mig oerhört negativt, men det är ju tänkbart att jag överdriver, men det hade blivit en bättre upplevelse om slutscenen hade varit annorlunda utformad.

cabaretslutscenpemortenarahamsen

Om föreställningen

Gamle Scene 21.4.2015

Upphovspersoner

Musik: John Kander| Sångtexter: Fred Ebb|Manuskript: Joe Masteroff|Översättning till danska: Kasper Hoff

Kreativt team

Regissör: Lars Kaalund
Scenografi: Kim Witzel
Kostymdesign: Anja Vang Kragh
Ljusdesign: Ulrik Gad

Medverkande

Emcee: Peter Plaugborg
Clifford Bradshaw: Cyron Björn Melville
Sally Bowles: Mille Hoffmeyer Lehfeldt
Fraäulein Schneider: Kirsten Lehfeldt
Herr Schultz: Stig Hoffmeyer
Fräulein Kost: Patricia Schumann
Ernst Ludwig: Jesper Hyldegaard
Bob, toldbetjent: Simon Sears
Barn: Jeppe Folmer och Andreas H Staeger

Läs mer