Camilla Ringquist om Marie Curies liv

Camilla Ringquist om Marie Curies liv

Den 22 juni ger bokförlaget Mertzy tillsammans med sångerskan, kompositören och dramatikern Camilla Ringquist ut föreställningen ”Curie” i form av en ljudbok på streamingtjänsterna Storytel och Nextory.

Camilla Ringquist om Marie Curies liv

Här får vi komma Marie Curie nära – inte bara som forskare, utan också som kvinna, älskande och ensam mor till två döttrar efter Pierre Curies tragiska död. I berättelsen får du höra om Maries uppväxt i Warszawa i Polen, resan till Paris, den ensamma kampen, hennes heroiska insatser under första världskriget, förbjuden kärlek och att som polsk invandrare och kvinna slå sig fram i Paris vid förra sekelskiftet.

Camilla Ringquist har både tonsatt, skrivit manus och är den som berättar om nobelpristagaren Marie Curies liv, utifrån yngsta dottern Èves egna anteckningar – brev och dagböcker.

 Ève Curie är en otroligt spännande person, som få tyvärr känner till. Genom hennes reflektioner får vi flera lager på historien. Eftersom Ève var pianist, blev det här min väg in i musiken. ”Piano Suite Curie” blir lite av Èves röst, säger Camilla Ringquist.

Spotify

Den specialkomponerade musiken, som släpptes på Spotify för ett år sedan, ligger som fond till ljudboken. Albumet är producerat tillsammans med sonen Elias Ringquist, artist och låtskrivare. Detta är Camillas första klassiska album och hennes första som pianist. Medverkar gör också Karin Hellqvist violin och Emeli Jeremias cello. Hugo Lundgren står tillsammans med Camilla som producent för ljudboken.

Tanken att göra en föreställning med bara egen musik, har funnits länge. Men så kom Corona. Jag fick söka nya vägar och tänkte: Den här berättelsen passar också bra att bara lyssna på. Min sceniska vision som ljudbok, en slags lyssnings-föreställning. Tills scenerna öppnar igen, säger Camilla Ringquist.

Om Camilla Ringquist

Camilla Ringquist har tidigare i sin karriär gjort föreställningar om skulptrisen Camille Claudel, Jane Avril (dansös på Moulin Rouge) och Oda Krohg (norsk målarinna) samt en uppmärksammad hyllning till Édith Piaf ”Mon Amour Bleu”, som spelats under flera år. Camilla har även gjort en dokumentär om Piaf för Sveriges Radio P2 ”Mina sånger är mitt liv”.

Föreställningar om kvinnor vid förra sekelskiftet har de senaste tio åren blivit lite av mitt ”signum”. Den tiden var speciell. Det finns så många kvinnor att beundra. Så många starka, vackra och dramatiska historier. Marie Curies – är en av dem, säger Camilla Ringquist.

Albumet ”La Brodeuse”

Det är tio år sedan Camilla Ringquist gav ut albumet ”La Brodeuse”, franska klassiker och egna franska sånger. I samband med det var det också premiär för hennes första musikteaterföreställning med eget manus.

Sverige och Paris

Sedan dess har Camilla specialiserat sig på fransk chanson och gett en mängd olika föreställningar i Stockholm och runtom i Sverige. Hon har byggt upp en intresserad och återkommande publik och har fått stående ovationer för sina tolkningar av de franska klassikerna. Camilla har även mötts av stor uppskattning från den franska publiken, när hon flera gånger framträtt i Paris.

Läs mer