Candide på Kungliga Operan 2020

Candide på Kungliga Operan 2020 fotograf: Sören Vilks

Själv upplevde jag musiken för första gången samma dag som Leonard Bernsten dog. Det var på ett konsertbesök i London och dirigenten meddelade helt kort att det skulle bli en ändring i konserten med anledning av Leonard Bernsteins frånfälle.Orkestern spelade ouvertyren till Candide och efter det kraftiga bifallet spelades öuvertyren ännu en gång: Det blev ett starkt musikaliskt minne och sedan dess har Candide stått högt på min önskelista, men jag missade uppsättningen på VärmlandsOperan och har endast lyssnat på olika stycken i konsertsammanhang. Tills i kväll!

Candide på Kungliga Operan 2020

Det skulle handla om västvärldens moraliska förfall i Bernsteins operett Candide från 1956, som hade premiär lördag kväll på Kungliga Operan. Det kändes som  en föreställning utan någon egentlig egentlig handling. Tablå på tablå för att illustrera Candides  resa och sökande efter sin älskade. Den ena tablån mer fantasifull än den andra.

Mina tankar gick till en föreställning av Per Gynt som jag upplevde för några år sedan i Oslo.  Musikaliskt och vokalt var gårdagens föreställning vida överlägsen min tidigare upplevelse.

Dirigenten, Stefan Klingele gjorde tillsammans med Hovkapellet och Kungliga Operakören en av föreställningens absolut bästa insatser.

Det levererades flera utmärkta vokala insatser och här vill jag nämna Matilda Paulsson, John Erik Eleby och Klas Hedlund.

Miriam Treichl gjorde en av föreställningens absoluta höjdpunkter och det tyckte både undertecknad och stora delar av publiken vid applådtacket.

De vokala höjdpunkterna levererades av Elin Rombo, Jeremy Carpenter och inte minst av Candide själv tenoren Joel Annmo som är Kungliga Operans verkliga tenorlöftet och där ingen roll eller parti känns främmande för honom.

Sammantaget blev det en utmärkt musikalisk och vokal  upplevelse, men om tablåerna tyckte jag inte.

Om föreställningen

Premiär på Kungliga Operan 25.1.2020

Upphovspersoner

Musik: Leonard Bernstein
Text: Richard Wilbur, Stephen Sondheim, John La Touche  Lillian Hellman, Dorothy Parker och Leonard Bernstein efter en bok av Hugh Wheeler. Verket är baserat på romanen Candide eller Optimismen av Voltaire. Översättning: Erik Fägerborn

Konstnärligt team

Dirigent: Stefan Klingele
Regi: Ole Anders Tandberg
Scenografi & Ljus: Markus Granqvist
Kostym & Mask: Lena Lindgren
Koreografi: Joakim Stephenson
Dramaturg: Katarina Aronson
Ljud: Lars-Göran Ehn
Video: EMI Stahl

Medverkande

Candide: Joel Annmo
Cunegonde: Elin Rombo
Pangloss/Ragotski/Martin: Jeremy Carpenter
Old Lady: Miriam Treichl
Vanderdendur/Governor/Captain Crook: Klas Hedlund
Paquette: Matilda Paulsson
Maximilian/Grand Inquisitor: John Erik Ekeby
Baroness/Don Issachar/Mump Indian: Bernard Cauchard
Baron/Archbishop of Paris/ Mump Indian: Yvan Auzely
Wise Man of Eldorado: Henriikka Gröndal
Prince Charles Edward: Daniel Ohlmann
Sultan Achmet: Gustav Ågren
King Hermann Augustus: Håkan Ekenäs
Tsar Ivan: Alar Pintsaar
King Stanislaus: Johan Lilja
Inquisitor: Mikael Onelius och Andreas Lundmark

Mer att läsa