Carmen formidabel scenisk musikal på Operaen

Carmen formidabel scenisk musikal på Operaen

Det blev stående ovationer efter gårdagens föreställning av Bizets Carmen på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Det var ytterst välförtjänt! Carmen i Barrie Kosky version liknar inget annat än en modern musikal men med Bizets fantastiska musik i centrum.

Carmen formidabel scenisk musikal på Operaen

Det börjar med en filmisk presentation av förberedelserna inför premiären och det skapar en sorts förväntan inför föreställningen. När ridån går upp ser vi en gigantisk  trappa, som uppfyller upp scenen i sin helhet.

Det är här handlingen i Carmen skall spelas och efter att ha upplevt otaliga föreställningen inte minst på Det Kongelige  Teater så undrar jag naturligtvis hur det skall gå till.

Det behöver jag inte fundera så länge på för det är fullt fart från början  och allt eftersom föreställningen går vidare så framgår Barrie Koskys regiidé som lite smått genialisk.

I efterhand känns det som regissören tar tillbaka föreställningen till premiären 1875, men i en starkt moderniserad version med Carmen i centrum. Bl a genom att den vanligt förekommande talade dialogen ersätts av en speaker-röst!

Operakören tillsammans med dansare och Det Danske Drengekor, Det Danske Pigekor tillför ytterligare en dimension inte bara sceniskt utan inte minst  lika mycket vokalt.

Det är   koreografiska  rörelser som imponerar mycket och vokalt låter det alldeles utmärkt när operakören sjunger i olika formationer.

Det Kongelige Kapel under ledning av dess dynamiske musikchef  Alexander Vedernikov tillför ytterligare en dimension genom en musikalisk klangbild och perfekt tempo som för föreställningen  framåt hela tiden.

Escamillo sjöngs av den för kvällen inhoppade Reuter och han gjorde en mycket fin vokal insats.

I övrigt sjöngs föreställningen  av solister ur solistensemblen och med stöd av ett par svenskar nämligen Ida Ränzlöv och Fredrik Bjellsäter och tillsammans med Margaux de Valensart och Steffen Bruun. De svarade alla för utmärkta insatser.

Vanligtvis är jag inte så förtjust i när det sjöngs på franska, men jag kan ju inte förneka att Niels Jörgen Riis är som klippt och skuren språkligt och vokalt sett för partiet som Don José.

Sofie Elkjaer Jensen  levererar en välsjungen troskyldig Micaëla.   Elisabeth Jansson imponerande föreställningen igenom och som kröns  av det något oväntade slutet!

Missa inte en formidabel upplevelse på Operaen på Holmen

Om föreställningen

Sett Carmen den 5 november 2019

Upphovspersoner

Musik: Georges Bizet
Libretto: Henri Meilhac och Ludovic Halevy efter Prosper Merimée novell

Konstnärligt team

Musikalisk ledning: Alexander Vedernikov
Regissör: Barrie Kosky med Alan Barnes
Scenografi och kostymdesign: Katrin Lee Tag
Koreografi: Oto Pichler med Madeleinne Ferricks-Rosevear
Ljusdesign: Joachim Klein
Dramaturg: Zsolt Horpácsy

Medverkande

Carmen: Elisabeth Jansson
Don José: Niels Jörgen Riis
Escamillo: Johan Reuter
Micaëla: Sofie Elkjaer Jensen
Frasquita: Margaux de Valensart
Mercédèdes: Ida Ränzlöv
Moralès/Dancaìro: Palle Knudsen
Remendado: Fredrik Bjellsäter
Zuniga: Steffen Bruun
Stämma: Maria Rich
Det Danske Drenge och Pigekor
Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Operakor

Dansare

Christopher Basile, Alexandre Bourdat, Jens Schyth Bröndum, Olivia Sol Anselmo, Tone Reumert, Stine Rönne, Robert Thomsen,Vincent  Vernal, Genevieve Sztuk

Läs mer