Carmen i Åseda Folkets Park med oväntat slut

Smålandsoperan med Carmen i Åseda Folkets Park.Fotograf Mats Samuelsson. Fotograf Mats Samuelsson.

Bizets Carmen är en av de mest spelade operaverken och det får anses vara en prestation nu när SmålandsOperan ger sig i kast med verket. Enligt min mening fordrar det en stark solistgrupp i operans fem huvudsolister och det målet kan jag nog inte påstå att SmålandsOperan nådde fram till, men bra nära. Samtidigt måste man ha i minne att det är premiärkväll och kanske någon sångare lider av en viss premiärnervositet, men det är sannolikt saker och ting som rättas till under de kommande föreställningarna.

En av regissörerna, nämligen Åsa Elmgren hade också tagit på sig Escamillos parti, som vanligtvis sjungs av en verifierad baryton.

Nu är jag inte riktigt säker på att jag delar det konstnärliga teamets tankar kring att låta en erfaren sopran sjunga ett barytonparti, men bortsett från det fungerade det vokalt alldeles utmärkt!

Det är en imponerande prestation att som regissör få i hop en helaftonsopera med verket i sin helhet i fyra akter, och med genomtänkta övergångar, som med nödvändighet begränsas av scenens storlek.

Det känns och upplevs som en mycket genomtänkt uppsättning och där hela ensemblens  erfarenheter och kunskaper tas tillvara på ett naturligt sätt och där tänker jag inte minst på barnkörens utmärkta insatser.

Musikaliskt var det en alldeles utmärkt upplevelse och det var lätt att njuta av musiken och fullständigt ta den till sig! Det underlättades av salongens goda akustik!

Föreställningens  vokala bredd imponerade och då tänker jag inte bara på solistinsatserna utan på sångarinsatserna i sin helhet dvs från solister  och kören i stort till barnkören !

Mest imponerad blev jag av Ulrika Skarby som sjöng Carmen här också känd som Carmencita. Här fanns allt på plats tillsammans med ett utmärkt sceniskt agerande, som inte lämnar mycket i övrigt att önska!

Tenoren Daniel Ohlmann gjorde säkert sitt bästa och lyckades utmärkt sceniskt men hans vokala framträdande lämnade något i övrigt att önska, denna strålande sommarkväll.

Micaela som sjöngs av  sopranen Alexandra Hedin krävde föreställningens första bravo-rop, vilket var helt välförtjänt!

Bland damerna svarade Karin Kjellgren och Hanna Wåhlin för utmärkta insatser, men det var kanske inte helt oväntat om man som jag hade läst in deras utbildning och erfarenheter  fram tills nu i programbladet!

Bland  övriga herrars insatser bör en särskild eloge ges till Martin Jägervall som på ett  välavvägt humoristiskt sätt inledde och introducerade publiken in i föreställningen med några väl utvalda ord!

Michael Axelsson, tenor, och basbarytonen Joakim Larsson tog oss vidare in i föreställningen med framförallt  spelglädje och vokal prakt och avslutade den med ett något oväntat slut!

Som helhet var det en mycket fin operaupplevelse och valet av spelplats var utmärkt med glada och förväntansfulla åskådare och behövde man få hjälp fanns det en stor grupp frivilliga nära till hands.

En stund före insläppet i salongen, för övrigt med en utmärkt akustik, kunde man se ensemblemedlemmar promenera runt i folkparken i full kostym.

Föreställningen ges t o m 12 augusti

Om föreställningen

Carmen med SmålandsOperan premiär 21.7.2018 i Folkets Park Åseda

Upphovspersoner

Musik: Georges Bizet|Libretto: Henri Meilhac och Ludovic Halévy, baserad på en novell av Prosper Mérimée |Översättning till svenska: Åsa Elmgren|

Team

Musikaliskt ansvarig: Maria Ingemarsson Berg
Regi: Åsa Elmgren
Regi och scenografi: Björn Elmgren
Kostymdesign: Per Enarsson
Ljus och teknik: Viktor Ståhl
Koreografi: Felix Flyboo

Medverkande

Ulrika Skarby, Daniel Ohlmann, Alexandra Hedin, Karin Kjellgren, Michael Axelsson, Hanna Wåhlin, Joakim Larsson, Åsa Elmgren, Markus Kroon, Martin Jägervall|

Kör och statister

Karin Pettersson, Lars Olof Rask, Brynja Wium, Sophie Gustafsson, Jenny Petersson, Felix Flyboo|

Barnkören: Elvira Stenberg, Ellen Stenberg, Ragnhild Holger, Simon Berg, Astrid Lindskog, Emanuel Berg och Hedda Holgersson

Musiker: Amanda Elvin, Lena Müller, Mattias Welin,Wieska Szymczynska, Christian Ericsson,Paula Gårsjö, Britta Holger, Lovisa Stenberg, Frans Klingfors och Maria Ingemarsson Berg