Carmen med Skånska operan – en fullträff

Carmen med Skånska operan - en fullträff
carmen2015
Carmen med Skånska operan – en fullträff – Escamillo med Carmen i bakgrunden.Bild: Håkan Röjder

Carmen med Skånska operan – en fullträff

Premiär på Carmen på Bäckaskogs slott 4 juli 2015.

Musik: Georges Bizet|Libretto: Henri Meilhac & Ludovic Halévy| Översättning: Ola Hörling| Orkesterarrangemang: Daniel Fjellström & Håkan Andersson

Efter några år av blandade teatermässiga musikupplevelser på just Bäckaskog var det i år äntligen dags för en riktig fullträff, Carmen, som opera.

Det blev en riktigt stor och fin och dansant operaupplevelse och där det konstnärliga teamet med små enkla medel skapade en operaföreställning av format.

Ett särskilt hedersnämnade är kostymören Fredrika Lillius värd för den eleganta kostymdesignen tidstypiskt och vackert.

Musikaliskt svarade  kapellet för en helgjuten insats med ett accordion i centrum.

Utmärkt att man hade förlagt handlingen i kompositörens tid om än inte i Baskien som en av de medverkande informerade oss om innan föreställningen började.

I centrum för det sångliga och sceniska uttrycket  stod Carmen, Beatrice Orler och Mattias Nilsson som Escamillo. Utan tvekan får dessa två betraktas som föreställningens nav, kompletterat av utmärkta insatser av övriga solister och ensemblemedlemmar.

Roligt och stimulerande att få uppleva två debutanter nämligen Amelia Jakobsson och Oscar Quiding. Det lovar gott inför kommande musikaliska upplevelser!

Det är just det sammanhållna ensemblespelet av koreografiskt snitt som tillför föreställningen det där särskilt extra som jag kommer att minnas. Det passar ju särskilt bra eftersom Skånska Operan ger sina uppsättningar i arenaform.

Det blev en mycket fin operaupplevelse och det är utan tvekan en av de bästa uppsättningar jag har sett av Skånska Operans uppsättningar  – en riktig fullträff!

carmenochdonjose
Beatrice Orler och Ulric Björklund Bild: Håkan Röjder

 

Recensioner

Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan

Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet

Produktionsteam

Regi & koreografi: Ola Hörling

Musikaliskt ansvarig: Max Lörstad

Kostymör: Fredrika Lillius

Scenograf: Leif Persson

Medverkande

Carmen: Beatrice Orler

Don José: Ulric Björklund

Michaela: Amelia Jakobsson

Escamillo: Mattias Nilsson

Frasquita: Helena Magnusson

Mercedes: Siri Carbin Åhlund

Zuniga: Oscar Quiding

Ensemble

Bassam Albarkawi

Amanda Eide Wellbo

Marianne Jacobson

Sandra Lundgren

Tim Nathanael Rosell

Ludvig Uppman

Orkester

Kapellmästare & accordion: Håkan Andersson

Violin: Tove Wadenius

Viola: Allan Jonasson

Cello: Erja Riikonen

Kontrabas: Marcus Närvik

 

 

 

Related posts

3 thoughts on “Carmen med Skånska operan – en fullträff

  1. […] 5/7 Skånska Operan har känselspröt inför detta fenomen – SDS Carl-Håkan Larsén 5/7 Carmen med Skånska Operan – en fullträff Mogens Operalogg 5/7 Carmen präglas av hängivna tolkningar KB/Ystads Allehanda […]

  2. Erik Jonsson

    Kom just hem efter att bevittnat första akten av Carmen framförd på Kalmar slott 4 augusti 2015. Har sett dessa årligen återkommande operaföreställningar och alltid varit nöjd men kvällens föreställning var ett bottennapp.
    En skolflicksaktig Carmen utan utstrålning, ingen scenografi och repliker framförda på skolteaternivå. Dock blänkte det till en stund när “Don José äntrade scenen. Vi var några som lämnade efter första akten.

    1. Har alltid svårt att förstå varför du lämnar en föreställning innan den är slut, men var och en får ju göra som man önskar…

Comments are closed.