Carmen – nypremiär Operaen i Köpenhamn

Carmen - nypremiär Operaen i Köpenhamn
Carmen – nypremiär Operaen i Köpenhamn – Elisabeth Jansson – mezzosopran

Carmen – nypremiär Operaen i Köpenhamn

Den legendariske, skotska regissören David McVicars populära Carmen-uppsättning hade premiär på Den Kongelige Opera 2009, och hade då allaredan gjort braksuccé på Glyndebourne-Festivalen. Det er en klassisk, kraftfull, spektakulär och färgstrålende Carmen med fokus på berättelsens råhet och sensualitet.

Nu är den tillbaka med världens kanske mest berömda Carmen i ögonblicket, Anna Caterina Antonacci, som kan upplevas vid de första fyra föreställningarna av Carmen. Den karismatiska och dramatiska sopran Anna Caterina Antonacci är resande i rollen som Carmen och har sjungit den i en lång räcka av Europas led av och under ledning av dirigenten Antonio Pappano – på Deccas dvd-utgivning av Carmen.

Efter de fyra första fyra föreställningarna delas titelrollen mellan Elisabeth Jansson och Stella Grigorian, som båda skapade spännande porträtt av den sensuella och kompromisslösa zigenerskan vid premiären, samt Hanne Fischer, som sjunger partiet för första gången.

Ny på rolllistan som Don José är den internationellt högt efterfrågade tenoren Andrew Richards,som bl annat har sjungit Don Josés parti på La Scala i Milano, och som senast har kunnat upplevas på Den Kongelige Opera i Verdis Don Carlos.

Andrew Richards delar partiet med Joachim Bäckström och Paul Charles Clarke, som båda två sjöng partiet på premiären på Den Kongelige Opera.

Inte mindre än tre nya sångare kan upplevas i partiet som tjurfäktaren Escamillo: Den unge, transsylvanska baryton Levente Molnár, som sedan sin debut 2006 haft engagemang vid en lång räcka ledande operahus som Bayerische Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden, Deutsche Oper Berlin, Wiener Staatsoper och Opéra National de Paris.

Alexander Vinogradov, som sedan sin debut på Bolsjoj Teatret som 21-årig har varit fast gæst vid operahus som Deutsche Staatsoper Berlin, Royal Opera House Covent Garden, Dresden Semperoper, Opera Bastille Paris och Teatro Real Madrid.

David Kempster, som i förra säsongen kunde upplevas som Sharpless i Puccinis Madame Butterfly på Den Kongelige Opera.

Ny i rollen som Michaëla är sopranen Gisela Stille, som precis har gjort stor succé i titelrollen i Den fiffige lille ræv på Den Kongelige Opera. Hon delar rollen med Inger Dam-Jensen, som återtar sin rörande Michaëla från premiärsäsongen.

Carmen dirigeras av den estniske dirigenten Vello Pähn, som har de största operahusen som sin arbetsplats, och på Den Kongelige Opera dirigerede Svansjön 2010.

Han alternerar med den helt unge Alexander Prior, som är en av de mest anmärkningsvärda dirigenttalanger på den internationella musikscenen nuförtiden.

Related posts