Carmen på Kungliga Operan – synopsis

Carmen på Kungliga operan - synopsis

Carmen på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Georges Bizet|Text: Henri Meilhac och Ludovic Halevy efter Prosper Merimée novell

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till Carmen på franska eller Libretto finns på FRANÇAIS DEUTSCH ESPANOL RUSSKIJ

Premiär

Premiär på den 3 mars 1875 på Opera-Comique i Paris. Sett föreställningen 4 november 2003 på Kungliga Operan i Stockholm

Handlingen tilldrar sig i och kring Sevilla.

Akt I

Vaktstyrkan utanför tobaksfabriken betraktar folklivet i väntan på avlösning. Micaëla frågar frågar efter korpral Don José och får besked av Moralès att komma tillbaka senare.

Efter vaktombytet förhör sig löjtnant Zuniga om Don Josés bakgrund. En klocka förkunnar fabriksarbeterskornas rast och detta lockar männen till platsen. I fokus för allas intresse står zigenerskan Carmen. Den ende som inte uppmärksammar henne är Don José och hans likgiltighet provocerar henne.

Micaela kommer tillbaka och träffar Don José. Hon överlämnar ett brev från hans mor, som vill att han skall komma hem och gifta sig med Micaëla.

Plötsligt utbryter tumult i fabriken och Don José beordras ta reda på vad som har hänt. Carmen har knivskurit en arbetskamrat. Vid förhöret driver hon fräckt med Zuniga som dömer henne till fängelse. Hon lyckas övertala Don José att hjälpa henne att fly och som straff blir han degraderad och arresterad.

Akt II

Någon månad senare roar sig Zuniga och Moralès med Carmen och hennes vänninnor Frasquita och Mercédès på Lillas Pastias krog, där flickorna arbetar. Zuniga försöker förgäves bli ensam med Carmen. Den berömde matadoren Escamillo kommer med ett följe och hyllas av alla. även Escamillo attraheras av Carmen, men hon svarar att för närvarande är hon upptagen på annat håll.

Krogen tjäner egentligen som högkvarter för en smugglarorganisation och då Escamillo, Zuniga och övriga gäster avlägsnat sig dyker Dancaïre och Remendado upp. De är smugglarnas ledare och tillsammans med Carmen, Frasquita och Mercédès planeras nu en stor affär som ska göras upp i Gibraltar. Carmen har hört av Zuniga att Don José släppts ur fängelset. Hon vägrar därför följa med sina kamrater. Dancaire föreslår att hon ska “värva” Don José för deras sak.

Carmen välkomnar Don José men deras kärleksmöte störs snart av taptot från kasernen. När Don José tänker lämna henne blir hon rasande. Don José bedyrar henne sin kärlek och är sånär beredd att desertera för Carmens skull, då Zuniga tränger sig in i rummet. Förblindad av svartsjuka försöker Don José döda sin överordnade, men smugglarna ingriper. För Don José finns nu ingen väg tillbaka.

Akt III

En tid därefter är smugglarligan på väg till Gibraltar. Det står klart att förhållandet mellan Don José och Carmen är mycket ansträngt.

Då man slagit läger börjar Frasquita och Mercédès att spå vaarandra. De glädjer sig åt att framtiden lovar lycka och rikedom. Stämningen mörkar när även Carmen vill utforska sitt öde. Korten avslöjar obarmhärtigt hennes död.

Dancaïre och Remendado samlar sina styrkor och alla ger sig av. Endast Don José stannar för att vakta de varor som man lämnat kvar.

Han tänker på Micaëla och sin mor, som han svikit, då någon hörs närma sig. Det är Escamillo som söker efter den kvinna han förälskat sig i. Då Don José inser att det gäller Carmen tappar han besinningen och anfaller sin rival. Slagsmålet avbryts av de återvändande smugglarna. När Escamillo avlägsnar sig har han förstått att carmen besvarar hans känslor.

Man är åter beredd till uppbrott när Remendado upptäcker Micaëla som gömt sig i mörkret. Hon försöker förmå Don José att lämna Carmen, men han vägrar. Inte förrän Micaëla berättar att modern är döende följer han henne.

Akt IV

Folk samlas utanför arenan för att hylla Escamillo, som gör entré med Carmen vid sin sida. Trots att Frasquita och Mercédès varnar Carmen för Don José som de har sett i folkhavet, stannar hon kvar utanför när publiken går in till tjurfäktningen. Hon vill en gång för alla göra klart för Don José att hon inte älskar honom längre. Efter en bitter uppgörelse dödar Don José sin älskade.

Ann-Margret Pettersson.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Detta dokument ändrades senast 2013-10-28.

Related posts

Kommentera