Carmen på lastbil – Malmö turné

Carmen på lastbil – Malmö turné

I höst spelar Malmö Opera en turnéversion av Georges Bizets operaklassiker Carmen på teaterscener runt om i Skåne. Men vi inleder med fem utomhusföreställningar spelade från en lastbil i Malmö – Limhamnstorget i Limhamn 25 aug,  Törnrosentorget  i Rosengård 28 aug, Holma torg 30 aug, Nydalatorget 1 sept och Möllevångstorget 2 sept.

Evenemanget är naturligtvis gratis. Ta gärna med picnic och något att sitta på.
Carmen på lastbil är ett helt nytt projekt för Malmö Opera, ett projekt som förhoppningsvis också kommer att växa, berättar teaterchef Michael Bojesen.

Självklart vill vi att publiken ska komma till operahuset. Men för att bjuda in, måste vi också komma ut. Vi vill spela på platser där ingen någonsin spelat förut, platser där det inte är självklart att alla känner till opera. I år spelar vi på lastbil i Malmö, tanken är att vi de kommande åren ska göra det i hela regionen säger teaterchef Michael Bojesen.

Malmö Operas turnéföreställning av Georges Bizets klassiker är inte som vi vant oss att se den. I den danska regissören Anne Barslevs uppsättning jobbar Carmen i en food truck. Don José är väktare och  Escamillo använder namnet Toreadoren när han boxas. Den utspelar sig i dagens Malmö, i miljöer vi alla rör oss i. Men musiken är densamma –  , Habaneran, Toreadorarian – örhängen som även de mest operaovana hört i filmer och i tv-program.

Carmen tillhör den bästa operamusik som skrivits och en del av låtarna har man kanske hört ändå, även om man inte känner till opera så bra. Men det är också en historia om en modern kvinna som vill bestämma över sitt eget liv. Så även om den är nästan 150 år gammal är den fortfarande väldig relevant, fortsätter Michael Bojesen

Carmen sjungs av den prisbelönta mezzosopranen Emma Sventelius född och uppvuxen i Lund. Benjamin de Murashkin har gjort den musikaliska bearbetningen och ensemblen leds av kapellmästaren och ackordeonisten Ida Løvli Hidle.

Mer info om föreställningen här

Operaprofilen Lasse  Walldov håller en föreläsning om Georges Bizets korta och dramatiska liv och hans skandalsuccé Carmen torsdag 23 aug kl 18.30 på Verkstan.

Se turnéplan nedan. Projektet genomförs i samarbete med MKB och Rosengård Fastigheter.

Carmen på lastbil, turnéplan

Limhamnstorget i Limhamn 25 aug kl 14 Törnrosentorget  i Rosengård 28 aug kl 17 Holma torg 30 aug kl 17 Nydala torg 1 sept kl 14 Möllevångstorget 2 sept kl 14.

 

Medverkande 

Konstnärligt produktionsteam 

Scenografi: Stine Martinsen 
Kostym: Stine Martinsen 
Ljus: Fredrik Glahns 
Översättning: Anders Bodegård 
Arrangör: Benjamin de Murashkin 
Regi: Anne Barslev 

 

Solister 

Carmen: Emma Sventelius 
Don José: Alexander Grove 
Escamillo: Alexander Nohr 
Mercedes: Katarina Lundborg 
Micaëla/Frasquita: Sara Swietlicki 
Remendado: Conny Thimander 
Dancaïère: Jonas Samuelsson 
Zuniga: Nils Gustén 

Musiker 

Kapellmästare, ackordeon: Ida Løvli Hidle 
Klarinett: Blagoj Lamnjov 
Cello: John Löfgren 

Sångare ur Malmö Operakör 

 

Carmen sjungs på svenska.

Related posts