Carmen på Malmö Opera – synopsis

Carmen på Malmö Opera - synopsis

Carmen på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Georges Bizet|Text: Henri Meilhac och Ludovic Halevy efter Prosper Merimée novell.Översättning för textmaskin: Eva Åkerberg.

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till Carmen på franska eller Libretto finns på FRANÇAIS DEUTSCH ESPANOL RUSSKIJ

Premiär

Premiär på den 3 mars 1875 på Opera-Comique i Paris. Sett föreställningen den 11 februari 2012 på Malmö opera

Akt I

Utanför en cigarettfabrik söker Micaela efter sin fästman soldaten Don José. Korpral Morales och de vakthavande soldaterna utsätter henne för grova flirtförsök och hon flyr, Bland de avlösande soldaterna anförda av löjtnant Zuniga finns José. Cigarettflickorna kommer ut, bland dem den vackra temperamentsfyllda Carmen. Hon kastar en blomma vid Josés fötter och väljer honom därmed till älskare. José dagdrömmer om Carmen när Micaela kommer med ett brev från hans mor. Inne i fabriken har Carmen attackerat en kvinna och José får i uppdrag att arrestera henne. Carmen förför honom och låter henne fly. Zuniga sätter José i fängelse.

Akt II

En månad senare hänger Carmen och hennes vänner Mercedes och Frasquita på Lillas Pastias bar. Toreadoren Escamillo bjuds in på en drink. Han lägger märke till Carmen. Pastia stänger baren. Zuniga vill träffa Carmen för ett nattligt möte. Smugglarna Dancairo och Remendado kommer efter stängningsdags och vill ha kvinnornas hjälp med en smuggelaffär. Carmen vill inte följa med. Hon är kär och ska träffa José som just kommit ut ur fängelset. Carmen dansar för José och han bekänner sin kärlek för henne. Han borde nu gå till kasernen. Carmen menar att om han älskar henne följer han henne till till bergen, Jose vill inte desertera och ska just gå när Zuniga anländer. Efter att ha dragit vapen mot sin överordnade har José inget annat val än att följa med Carmen och smugglarna.

Akt III

José är nu en av smugglarna och Carmen har tröttnat på honom. Mercedes och Frasquita spår sig pengar och kärlek. Carmen drar dödskortet. Kvinnorna går iväg för att avleda tullvakternas uppmärksamhet. Den svartsjuke José får stanna kvar och vakta lägret. Escamillo, som Carmen nu är förälskad i, anländer. José attackerar honom med en kniv. Knivduellen avvärjs. Escamillo bjuder in alla till tjurfäktning. Micaela som kommit till bergen bönfaller José att komma hem till sin f döende mor. Innan han går varnar han Carmen för konsekvenserna om hon inte lyder honom.

Akt IV

Tjurfäktningsarenan är full av människor. Carmen och Escamillo är tillsammans. Carmen varnas om att José ska döda henne. Hon lyssnar inte, hon är inte rädd för honom. José kommer, han vill börja om med deras förhållande. Carmen kastar hans ring på marken. Hon talar om för honom att hon tänker vara med Escamillo till sin död. I arenan jublar folket åt toreadoren. Carmen vill gå ifrån José. Han tar tag i henne och stictker kniven i hennes hjärta. I samma stund som Escamillo hyllas inne på arenan dör Carmen.

Related posts