Carmen på Malmö Opera

Carmen premiär på Malmö Opera
Carmen på Malmö Opera

Carmen på Malmö Opera

Carmen en föreställning med goda solistinsatser men scenografiskt obegriplig

Premiären på Georges Bizet´s “Carmen” ägde rum precis som planerat alltså den 11 februari och den kommer att ges t o m den 16 maj och med olika sångarlag. Som Carmen hörs Susann Végh och husets egen Emma Lyrén och Mathias Zachariassen alternerar med Joachim Bäckström som Don José.Micaela sjöngs av Cecilia Lindwall resp Charlotta Larsson och i rollen som Zuniga hörs Anton Ljungqvist respektive husets egen Bengt Krantz och som Escamillo alternerar Jeremy Carpenter med Krister St Hill respektive Anton Ljungqvist. Övriga roller sjöngs av samma sångare som på premiären.

Läs mer om uppsättningen signerad Ulf Clarén i Sydsvenskan

Läs mer om uppsättningen i Skånskan

Kvällsposten om Carmen

Recensioner

Sydsvenskan

Martin Nyström i DN

Berlingske recension

Recension i Jyllandsposten

Läs mer om föreställningen på Malmö Operas hemsida

Åsa Mälhammar i HD om Carmen

Martin Lagerholm i Kristianstadsbladet

Sofia Nyblom i Nummer.se

Gunilla Brodrej i Expressen

Per Feltzin i Kulturnytt

Bo Löfvendahl i SvD

Lennart Bromander i Aftonbladet

Läs Bengt Erikssons intryck i tidningen Arbetet

En ung tenor i vardande´s uppfattning från föreställningen fredag 17 februari

Astrid Robillard som gjorde Carmen gjorde ett bra jobb, vacker lyrisk mezzo som jag tycker passar rollen perfekt. gillade hennes skådespel och att hon textade väldigt bra. Enda minuset var att hon förvrängde sina flesta ä till a även i bekvämt läge (finns det en anledning till detta?)

Joachim Bäckström som gjorde Don José, WOW! vad jag grät i slut duetten, en fantastisk sånginsats och även där väldigt god textning, tittade väldigt sällan på maskinen när Joachim sjöng. Otroligt vackert!!

Jeremy Carpenter som gjorde Escamillo gjorde även väldigt bra ifrån sig. En mycket vacker fri barytonstämma som charmerade perfekt. Detta var sångaren med bäst utstrålning denna kväll. En sådan otroligt varm utstrålning som ger trygghet.

En till som strålade mycket var Rickard Söderberg i rollen som smugglaren Dancairo! också bra sånginsats.

Charlotta Larsson som gjorde Micaëla hade väldigt bra röstkontroll och en mycket vacker ton, dock textade hon ganska slarvigt för ofta vilket var lite synd. Men väldigt mycket känslor och uttryck gick ändå fram.

Operakören var ibland lite seg i timing och när det var damkör var textningen ofta väldigt otydlig. Men det lät annars bra om kören och klangen var fin.

Det var häftigt och intressant att se en modern verision av Carmen, men vissa saker kändes lite onödiga. t.ex en stor skärm med tjurfäktning som plockade alldeles för mycket fokus från slutduetten mellan Don José och Carmen.

Om ni får möjlighet tycker jag ni ska se denna uppsättning av Carmen, för den var väldigt bra! Satt verkligen och storbölade i slutet av operan.

Related posts