Carmen med Bäckström och Jansson stor succé

Carmen med Bäckström och Jansson stor succé
carmenjanssondkt2013
Carmen med Bäckström och Jansson stor succé

Carmen med Bäckström och Jansson stor succé

“Nypremiär” på Carmen på Den Kongelige Opera 30 januari 2013

Musik: Georges Bizet

Libretto: Ludovic Halévy och Henri Meilhac, efter en novell av Prosper Mérimée

Häromdagen upplevde jag andra nypremiären på ”Carmen” på Operaen i Köpenhamn. Det här med andra nypremiären fordrar kanske en särskild förklaring, särskilt med tanke på att den egentligen nypremiären skedde redan den 7 januari i år och sedan dess har också Hanne Fischer debuterat som Carmen  i huset.

I onsdags var det alltså dags för Elisabeth Jansson och Joachim Bäckström att sjunga Carmen respektive Don Juan, men här kan man nog inte tala om någon debut, för om jag minns rätt så debuterade Joachim Bäckström i partiet redan innan han var klar med sin utbildning på Operaakademiet 2009. Detta var ett inhopp på grund av sjudom hos den engelske tenoren Peter Charles Clarke, som för övrigt kommer att sjunga ett par föreställningar även i denna omgång.

Vad det gäller Elisabeth Jansson så är jag ganska säker på att det knappast handlar om första gången vi har fått njuta av henne som Carmen i denna uppsättning, men tyvärr räcker inte minnet till för att säkert konstatera att hon sjöng rollen i premiäromgången.

Vid nypremiären sjöng två internationella sångare nämligen Carmen sjöngs av den kända italienska sopranen Anna Caterina Antonacci och Don José av Andrew Richards och det var en mycket fin operaupplevelse, men frågan är om inte denna omgång med Jansson och Bäckström är strået vassare?

Det är min bestämda uppfattning att denna ”nypremiär” helt klart var den bättre av dessa två föreställningar. Det är vidare min uppfattning att sångarna denna kväll var utomordentligt väl samsjungna eller kanske skall jag utrycka det som att deras röster passade varandra bättre än det internationella sångarduon gjorde?

Hursomhelst detta var ytterligare en stor operaupplevelse och här bidrog självklart både Elisabeth Jansson och Joachim Bäckström till den mycket goda upplevelsen och tillsammans med Levente Molnár som sjöng Escamillo´s parti blev det en riktig fullträff.

Det som också gör detta till en stor upplevelse är också att också andra sångare var på topp i kväll också och det var ju särskilt roligt att uppleva vår egen Anders Jakobsson i ett större parti än vad jag vanligtvis gör. Jag noterade dessutom Johannes Held insats som Morales och det kan säkert bli något av denne baryton som fortfarande är i utbildning på Operaakademiet.

Dessutom blir jag så glad och varm om hjärtat när jag hör och se barnsångarna i full aktion Det Danske Drengekor och Det Danske Pigekor, men självfallet finns det bara positiva omdömen att ge om Den Kongelige Operakör särskilt efter den omställningsprocess som de har tvingats att genomgå.

Inger Dam-Jensen´s Micaela sjöngs precis som jag vill att det skall sjungas, blygt ljuvligt och med mycket kärlek i rösten.

I partierna som Dancaire respektive Remendado tävlade Palle Knudsen och Gert Henning-Jensen om vår uppmärksamhet som de också fick. Båda var strålande även om jag anser att Gert Henning-Jensen har en större komisk ådra så imponerar Palle Knudsen för varje gång jag lyssnar på honom.

Sofie Elkjaer Jensen gjorde ett mycket fräscht och gott intryck tillsammans med Elisabeth Halling, som Frasquita respektive Mercedes.

Det Kongelige Kapel leddes av den lettiske dirigenten Vello Pähn som än en gång  visade att han hanterade sitt uppdrag på ett ytterst välförtjänt sätt.

Världens, eller en av världens bästa operakörer, under ledning av Jesper Nordin, utmärkte sig som vanligt och denna gång var de dessutom förstärkta med Det Danske Drengekor och Det Danske Pigekor och dansare från Pantomineteatret.

Avslutningsvis kan jag konstatera alltså att detta har varit en mycket stor och fin operaupplevelse och publiken tackade de medverkande med stående ovationer, vilket är att betrakta som ytterst välförtjänt. Jag skrev i min förra recension att jag trots allt inte räknar Carmen som min favoritopera, men frågan är nu om det inte är dags för en omvärdering efter att bara på årets första månad har fått uppleva två fantastiska föreställningar och  skall du bara se en operaföreställning i år eller är du första gångs besökare missa inte Carmen på Operaen.

 

Produktionsteam

Dirigent: Vello Pähn

Regi: David Mc Vicar/Anne Fugl

Scenografi: Michael Vale

Kostym: Sue Blane

Ljus: Paule Constable/ Clare O’Donoghue

Koreografi: Andrew George/ Emily Piercy

Kampinstruktion: Nicholas Hall

Medverkande

Elisabeth Jansson

Joachim Bäckström

Inger Dam–Jensen

Levente Molnár

Gert Henning-Jensen

Palle Knudsen

Anders Jakobsson

Johannes Held

Sofie Elkjaer Jensen

Elisabeth Halling

Det Kongelige Kapel

Det Kongelige Operakor

Sångare ur Det Danske Drengekor och Det Danske Pigekor

Dansare från Pantomimteatret

 

Related posts