Carmen på Spagettioperan – synopsis

Wendy White mezzosopran Wendy White mezzosopran

Carmen på Spagettioperan – synopsis

Kompositör och librettist

|Musik: Georges Bizet| Libretto:Text: Henri Meilhac och Ludovic Halevy efter Prosper Merimée novell|

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till Carmen på franska eller Libretto finns på FRANÇAIS DEUTSCH ESPANOL RUSSKIJ

Premiär

Premiär på den 3 mars 1875 på Opera-Comique i Paris.

Recensioner

Mina tankar om premiärföreställningen

Produktionsteam

|Kapellmästare: Majsan Dahling|Regissör och scenbild: Charlotta Huldt-Ramberg|Kostym: Jenny Karlsson|Mask: Helena Andersson|Ljus: Hans Ramberg|Koreograf: Giorgio Regnoli|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Carmen sopran Charlotta Huldt-Ramberg
Don José tenor Henrik Holmberg
Michaela/Frasquita sopran Vendela Duclos
Mercedes mezzosopran Ulrika Skarby
Escamillo/Lillas Pastias/Zuniga baryton Linus Flogell

AKT I

(På Milongan Regina i Buenos Aires utkanter i Argentina, tidigt 1920-tal)

Gästerna anländer till Lillas Pastias krog Milonga Regina. En av Reginas mest uppskattade “dansvärdinnor”, Carmen, anländer och hälsas av de andra gästerna och sjunger en habanera. Don José, en korpral vid armén, som suttit upptagen vid ett bord fångar Carmens intresse, hon slänger en röd, doftande blomma at honom. Michaela, en grannflicka från Don Joses,hemby letar upp Don José, for att lämna över ett meddelande från hans mor att hon har förlåtit honom allt (dvs dvs att han tidigare i ett slagsmål hade ihjäl en annan man och var tvungen att fly och ta värvning i armén, enligt novellen av P.Mérimée). Han bestämmer sig för att hörsamma sm mors önskan om att gifta sig med Miehaela, men blir avbruten av ett bråk där hans överordnade löjtnant Zuniga lämnar över Carmen ti11 honom, som, den skyldiga och att fängsla. Carmen lyckas dock snärja Don José och att låta henne rymma genom att sjunga en Seguidille.Don José arresteras och kastas i sin tur i fängelse.

AKT II

(På Milonga Regina)

De tre “dansvärdinnorna” på Milonga Regina Mercedes, Frasquita och Carmen underhåller gästerna på Milongan när den kände Matadoren Escamillo hälsar på och berättar om sina bravader. Carmen och Escamillo blir attraherade av varandra, men Carmen är förälskad i Don José och har lovat att träffa honom när han kommer ut ur fängelset samma dag. Don José anländer och Carmen underhåller, men de blir avbrutna av att trumpeten från kasernen blåser tapto och kallar in soldaterna för kvällen. Carmen blir rasande och slänger ut Don José. Zuniga kommer in för en “trevlig” stund med Carmen och får syn på Don José, som han försöker köra i väg, bråk utbryter. Don José tvingas därefter att desertera och fly till bergen med Carmen och hennes vänner.

AKT III

(I bergen nära Córdoba)

Don José, Carmen och hennes vänner har slagit läger i bergen. Carmen och hennes väninnor spår i kort och Carmen får en föraning om sin och Don Josés död. Det kommer bud om att tulltjänstemän är i farten, men väninnorna lovar att ta hand om dom på sitt eget lilla vis. Don José blir svartsjuk, men körs i väg. Michaela har letat upp sig i bergen för att hämta hem Don José, men blir avbruten av att Escamillo också letat sig upp i bergen för att få träffa Carmen. Bråk utbryter mellan Don José och Escamillo, som därefter bjuder in till tjurfäktning. Michaela upptäcks och Don José tvingas i väg, eftersom hans mor frågat efter honom på sin dödsbädd.

(Utanför tjurfäktningsarenan)

Escamillo och Carmen förklarar sin kärlek till varandra strax innan han går in för att tjurfäktas. Carmen varnas av Fraschita och Mercedes att Don José också är där och vill henne illa. Carmen väljer att stanna kvar och möta Don José, som vill att de skall göra ett nytt försök att börja om sin kärleksrelation, men Carmen säger nej. När jublet från tjurfäktningsarenan når Carmen vill hon gå in och lämna Don José som bestulen på sin kärlek, sitt liv och sin framtid hugger ner Carmen.