Carmen – passion, svartsjuka och död t.o.m 2.3.2020

Carmen - passion, svartsjuka och död 2019 Operan Carmen på Kungliga Operan 2019. På bilden; Daniel Johansson och Katarina Leoson - foto: MarkusGårder

Carmen säger att hon vill vara fri. Att hon har rätt att älska vem hon vill. Men i vägen för hennes frihet ställer sig José. Operan utspelar sig denna gång i en vardag här och nu; en konfektionsfabrik för billiga souvenirer, där manlighet utspelas på en arena för kampsport. En dag kastar den rebelliska fabriksarbeterskan Carmen en blick på den unge förmannen José. Det är upptakten till en berättelse om passion, svartsjuka och död.

Carmen – passion, svartsjuka och död t.o.m 2.3.2020

Bästa  Carmen  sedan 70-talet… En  Carmen  värd att vänta på«, skrev pressen i samband med att Johanna Garpes uppsättning hade premiär i januari i år.

Nu är föreställningen tillbaka med en ny Carmen, Katarina Leoson. Georges Bizets opera är en av världens mest älskade och alltid lika efterlängtad. En opera med idel »greatest hits«  och hög igenkänningsfaktor i musiken.

Spelas 18 december – 2 mars.

För mig är Bizets hälsning till oss att kärleken alltid är fri, oavsett om det gör så ont när den tar slut att vi nästan går sönder«, säger Johanna Garpe. »Vi får rasa, älta, sörja och kanske t om hata ett tag, men vi äger aldrig en annan människa. Det är ett stort och klassiskt tema som aldrig går ur tiden: passionen är bara till låns – men hur (sjutton) hanterar man det?

Dirigenten Alexander Joel leder Operan solister, operakör och hovkapell. Titelrollen sjungs denna gång av mezzosopranen Katarina Leoson.

I rollen som Don José alternerar tenorerna Daniel Johansson med Jesper Taube, medan Johan Edholm och Kristian Flor alternerar som tjurfäktaren Escamillo. Micaëla sjungs av Sabina Bisholt. För de färgsprakande kostymerna står Nina Sandström.

Beräknad längd: 2 tim 40 min inklusive paus

Läs mer