Carmen synopsis med Skånska Operan på turné

Foto: Håkan Röjder

Till librettisterna kan man med fog räkna Bizet. Han lyckades visserligen få Meilhac och Halévy att skriva librettot, men deltog även själv mycket aktivt i utarbetandet. Operans mest karakteristiska text, orden till Habaneran är nästan i sin helhet av Bizet. Mérimées novell har behandlats tämligen fritt i Carmen-librettot. Micaëla-gestalten förekommer till exempel inte över huvud taget i novellen. Don José har ingen mor, Escamillo (originalets Lucas) är betydligt ändrad. Hos Mérimée är Carmen gift, Don José är i novellen en betydligt mer brutal gangstertyp än i operan. Det är också librettisterna som har haft det sceniskt sett lysande påfundet att låta José dräpa Carmen på torget framför arenan. I novellen utspelas denna scen i en klyfta i bergen. Ändringarna torde ha varit nödvändiga vid varje omarbetning från en förhållandevis bred, episk framställning till en klar och knapp dramatisk. Åtskilligt måste under sådana omständigheter falla bort vid omarbetningen. I detta fall blir till exempel novellens ensamma, hårde och bittre José åtskilligt mindre monumental, när han i librettot uppträder både med sin mor och sin ungdoms älskade. Också Carmen genomgår en motsvarande förvandling, även om den långt ifrån blir så radikal. Å andra sidan är ändringarna i Carmen-librettot företagna med utpräglat säker känsla för dramats krav. Därvid blir det möjligt att samla handlingen i klara, sceniska bilder, koncentrera konflikten om enkla kontraster (Carmen-Micaëla, José-Escamillo) och utkristallisera det novellistiska stoffet till drama. Sceniskt är särskilt Micaëla-gestalten en stor vinning. Hon ger genast åskådarna en klar bild av Josés ursprungliga miljö, vilken endast antyds i novellen. Micaëla levandegör också på sätt och vis Josés samvete och ger därvid dramat spänning och resning.

Till ett torg i Sevilla kommer den unga Mikaela och frågar efter Don José. Vakten förklarar att han ingår nästa vaktpatrull och hon drar sig tillbaka. Då kommer, till vakternas förtjusning, flickorna från cigarettfabriken för att ta rast. Carmen är den mest populära, men hon visar dem endast ett svalt intresse. Hennes passion är tangon och medan hon håller en lektion förklarar hon sin syn på livet och kärleken. Den enda som inte visar något intresse för Carmen är Don José, och det retar Carmen till den grad att hon kastar en blomma på honom och går sedan in i fabriken igen. Don José tar upp rosen men gömmer undan den när Michaela kommer tillbaka och ger honom ett brev och en kyss från hans mor.

Plötsligt hörs vilda skrik inne från fabriken. Det visar sig att Carmen har råkat i slagsmål med en annan flicka. Löjtnant Zuniga försöker förhöra Carmen men hon nynnar bara på en sång, och då beordrar han Don José att arrestera henne. Då de är ensamma under ett ögonblick lovar Carmen Don José att älska honom om han låter henne slippa undan. Han har blivit räddningslöst förälskad och hjälper henne att rymma.

På Lillas Pastias krog utanför Sevilla väntar Carmen på Don José, som har suttit i arrest för sin medverkan hennes flykt. Den berömda toreadoren Escamilio dyker upp och skildrar sina bragder på tjurfäktningsarenan medan Carmen hänryckt lyssnar Då gästerna har lämnat krogen ber smugglarna Carmen om hjälp samma kväll, men hon säger nej eftersom hon väntar besök av Don José. Medan hon dansar för honom ljuder taptot som kallar honom tillbaka till kasernen.  Trots att Don José förklarar henne sin kärlek hånar Carmen honom för hans pliktkänsla, och då löjtnant  Zuniga kommer in igen och vill uppvakta Carmen råkar de båda männen i slagsmål. Smugglarna hjälper Don José som nu inte ser någon annan utväg än att sluta sig till dem.

Akt II

Vi befinner oss i smugglarnas lokal på landet. Carmen har tröttnat på Don José och hans eviga svartsjuka och söker råd i korten, men hur hon än lägger dem visar de hela tiden döden. Flickorna i ligan skall avleda tullarnas uppmärksamhet från smugglarvägen  och medan Don José står vakt närmar sig Michaela för att hämta hem honom till byn. Escamilio som har letat sig dit möter Don José och förklarar rent ut att han har kommit för Carmens skull. Don José blir rasande och utmanar honom på duell. Carmen skiljer dem åt och Escamilio inbjuder alla smugglarna till sin nästa tjurfäktning i Sevilla. Smugglarna upptäcker Michaela, som berättar att hon har kommit för att hämta Don José därför att hans mor ligger för döden. Carmen uppmanar honom att gå men han svär att komma tillbaka.

Utanför tjurfäktningsarenan i Sevilla. Carmen kommer dit tillsammans med Escamilio och sina väninnor De andra tjejerna ser att Don José är i närheten, och varnar Carmen. Hon säger sig inte vara rädd och stannar för att möta honom. Han försöker förgäves påminna henne om deras kärlek men hon förklarar att hon nu älskar Escamilio. Han sticker sin dolk henne och erkänner för de tillskyndande vakterna att han har dödat henne medan hurraropen visar att Escamilio har triumferat.