Carmen på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Carmen på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

Carmen på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Georges Bizet|Text: Henri Meilhac och Ludovic Halevy efter Prosper Merimée novell

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till Carmen på franska eller Libretto finns på FRANÇAIS DEUTSCH ESPANOL RUSSKIJ

Premiär

Premiär på den 3 mars 1875 på Opera-Comique i Paris.

På en kasern i Sevilla letar den unga Micaela efter soldaten Don José.Hans kollega Morales berättar för henne att José ännu inte har anlänt, och hon beslutar sig för att komma tillbaka senare. Löjtnant Zuniga har precis anlänt till Sevilla, och när Don José äntligen dyker upp, frågar Zuniga mycket intresserat om flickorna på stadens tobaksfabrik. Han upptäcker fort att José inte är intresserad av flickorna – bara i den vackra Micaela som kommer från hans egen hemby.

Speciellt en av flickorna från fabriken tilldrar sig allas uppmärksamhet; den fascinerande zigenerskan Carmen. Hon sjunger och provocerar männen – den enda som är helt oberörd är Don José – och självklart kastar Carmen sin blomma till honom. Micaela kommer tillbaka,och Don José försöker att slå alla tankar om Carmen ur huvudet. Det är Micaela, som han älskar, och det är henne som han vill gifta sig med.

Carmen har varit i slagsmål med en annan flicka och har därför blivit arresterad. José får ansvaret för henne, men Carmen vet, vad som skall ske; hon lockar José med ett kärleksmöte. Han låter henne löpa, och blir både degraderad och satt i fängelse.

Carmen underhåller soldaterna på ett lokalt värdshus tillsammans med flickorna Mercedes och Frasquita. Den populära tjurfäktaren Escamillo dyker upp och han blir mycket intresserad av Carmen. Carmens smugglarvänner Dancaire och Remendado försöker att locka med henne påett litet smugglaräventyr, men varken det eller den flotta Escamillo kan fresta Carmen; hon väntar på Don José, som har blivit utsläppt efter en månad i fängelset.

När han har kommit dansar Carmen för honom, och hon hånar honom, när han plötsligt vill gå tillbaka till kasernen för att han hör trumpetsignalen. Han förklarar Carmen sin kärlek, och visar henne den blomman som hon kastade till honom; som har varit hans fasta hållpunkt under tiden i fängelset. I detsamma dyker Zuniga upp för att träffa Carmen. Jose blir rasande av svartsjuka, och han utmanar löjtnanten på duell. Smugglarna avväpnar Zuniga, och José tvingas att slå sig ihop med Carmens vänner och leva som smugglare.

Carmen har fort blivit trött på José, och har satsat sin kärlek på Escamillo istället. I smugglarnas grotta spår zigenarflickorna framtiden, och Micaela dyker upp för att hitta Don José, men han är nu helt besatt av Carmen. Det utspelas en duell mellan José och Escamillo, men Carmen går imellan. Micaela berättar för José att hans mor ligger för döden, och José åker därifrån meddetsamma. När han återvänder, är Carmens förhållande med Escamillo officiellt.

Frasquita och Mercedes försöker att varna Carmen; att José är ute efter hämnd. Men Carmen är stolt och hon är inte rädd för att göra upp med sin tidigare älskare. Han är nu fullständigt desperat av kärlek, och försöker allt för att få tillbaka Carmen.

Översättning från danska av Mogens H Andersson

Wikipedia om Carmen

Related posts