Carmencita Rockefeller – Helsingborg stadsteater

Carmencita Rockefeller - Helsingborgs stadsteater
carmenzitarochefeller2013
Carmencita Rockefeller – Helsingborgs stadsteater

 

Carmencita Rockefeller – Helsingborgs stadsteater

Carmencita Rockefeller om och kring premiären på Helsingborgs stadsteater

I lördags var det dubbelpremiär dvs Tristan och Isolde på GöteborgsOperan och den nyskrivna musikalen Carmencita Rockefeller, ett samarbetsprojekt mellan Helsingborgs stadsteater/Malmö Opera, hade urpremiär på Helsingborgs stadsteater. Som operaälskare valde jag naturligtvis att uppleva premiären på GO och räknar självklart med att se Carmencita vid ett annat tillfälle.

Vanligtvis skriver jag om alla evenemang som jag får information, men just denna uppsättning hade jag inte tillgång till någon information utöver att jag hade noterat premiärdag och plats i min almanacka.

En bakgrund

På 1970-talet lurade en vanlig hårfrisörska från Malmö skjortan av den sydsvenska societeten genom att utge sig för att vara Carmencita Rockefeller; medlem av klanen Rockefeller, diplomat, barnbarn till kejsaren Hirohito, internationellt erkänd hjärnkirurg och forskare med lösningen på cancerns gåta. Carmencita Rockefeller nästlade sig in i toppskiktet inom överklassen och försvarsmakten. Hon iscensatte maskeraden med hjälp av sin man, som utgav sig för att vara hennes bror och CIA-agent. På det sanna stoffet om  en bedragande hårfrisörska  har Rikard Bergqvist skrivit en rafflande musikaltext som han själv regisserar i en turné-uppsättning för Helsingborgs stadsteater och Malmö Opera.

Läs mer om alla aktiviteter kring föreställningen på Malmö Opera´s hemsida

Recensioner

Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan

Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet

Åsa Mählhammar i hd

Medverkande:

Tobias Ahlsell, Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Annica Edstam, Mattias Ermedahl, Anna-Maria Hallgarn, Rolf Lydahl, Timo Nieminen

Produktionsteam

Musik: Martin Östergren, Sara Jangfeldt, Mathias Venge
Regi, manus och sångtexter: Rikard Bergqvist
Scenografi och kostym: Tomas Sjöstedt
Ljus: Joakim Brink
Koreografi: Camilla Ekelöf
Kapellmästare: Martin Östergren

Ett samarbete mellan Malmö Opera och Helsingborgs stadsteater.

Related posts