Carmencita Rockefeller musikal Malmö Opera 2013

Carmencita Rockefeller musikal Malmö Opera 2013 Carmencita Rockefeller musikal på Malmö Opera

I september 1981 dömde Malmö Tingsrätt en hårfrisörska och hennes make till  villkorlig dom med 75 respektive 50 dagsböter á 10 kronor. Orsaken till detta var att paret hade lurat en del av den skånska noblessen inte på pengar, bortsett från Åke, som frivilligt hade satsat 25 000 kr av sitt sparkapital. Egentligen så var det därför makarna dömdes till dagsböter.

Carmencita Rockefeller musikal Malmö Opera 2013

Händelserna som hade pågått några år avslöjades när den tilltänkte fästmannen blev svartsjuk eftersom fästmön utan att berätta det för honom hade bestämt sig för att gifta sig med en annan man, som tillhörde nyss nämnda nobless.

Det äkta paret som tillsammans besatt inte så lite duperingsförmåga lyckades lura noblessen genom att påstå att hon tillhörde den berömda finansfamiljen Rochefeller, men samtidigt var hon också kejsar Hirohito´s mest älskade barnbarn. Dessutom var hon både läkare och cancerforskare och diplomat.

På ett plan kan man ju tycka att det är lustigt att paret lyckades lura en del av den skånska noblessen, men samtidigt blir det ju mindre lustfullt om man tänker på att vem som helst hade kunnat bli offer för svindeln.

Om dessa verkliga händelser har det blivit till en roande musikal av Martin Östergren,Sara Jangfeldt och Mathias Venge. För manus, sångtexter och regi svarar Rikard Berqvist.

Det har blivit en snabb rolig och underhållande historia där man flera gånger får tillfälle att dra på smilbanden, men om det beror på den sorgliga historian för de närmaste inblandade, heller om det helt enkelt är så att jag känner mig trygg genom att det är andra som har blivit lurade  kan jag inte ärligt svara på.

Det är kanske inte  en musikal som man direkt kan nynna på några sångnummer, men som några timmars oskyldig underhållning ett par timmar duger det alldeles utmärkt.

Sångnummerna framförs dessutom av några alldeles utmärkta sånginsatser där jag framförallt fäste mig vid  Tobias Ahlsell och Mattias Ermedahl, men även övriga hade goda musikalröster.

Scenografin och de snabba scenväxlingarna bidrog också till att göra detta till en se- och hörvärd upplevelse.

Om du har tid och möjlighet kan jag absolut rekommendera ett besök på de återstående föreställningar varav särskilt den som ges i morgon påskafton på Stora Scenen i Malmö.Det återstår dessutom ytterligare fem föreställningar på Helsingborgs Stadsteater mellan 10 och 14 april.

Om föreställningen

Kreativt team

Musik Martin Östergren, Sara Jangfeldt och Mathias Venge.
Manus och sångtexter Rikard Bergqvist
Scenografi & kostym Tomas Sjöstedt
Ljuddesign Peter Dahlström
Ljus Joakim Brink
Koreografi Camilla Ekelöf
Regi Rikard Bergqvist
Kapellmästare Martin Östergren

Medverkande

Carmencita Anna-Maria Hallgarn
Åke Rolf Lydahl
Bing Tobias Ahlsell
Domarens hustru Annica Edstam
Överstinnan Evamaria Björk
Texas Bills hustru Cecilia Borssén
Texas Bill Timo Nieminen
Domaren, Fyrstjärnan Mattias Ermedahl

Kapellmästare vid pianot
Martin Östergren
Gitarr Mathias Venge
Elbas Martin Lundberg
Trummor Marcus Rostedt
Violin Irina Binder

Samproduktion Malmö Opera och Helsingborgs stadsteater