Carmina Burana på säsongsöppningen på Malmö Live

Carmina Burana - succé på säsongsöppningen på Malmö LiveMarc Soustrot Carmina Burana - succé på säsongsöppningen på Malmö Live Marc Soustrot

I fredags var det dags för den traditionella säsongsöppningen på Malmö Live. Det var i princip  fullt hus och det ger ju en alldeles speciell stämning inför ett konserthusbesök. Konsertens huvudnummer var Carl Orffs kända och tidvis omtalade körverk Carmina Burana. Det är för övrigt ett verk som relativt ofta står på repertoaren och senast upplevde jag Folkoperans version av just Carmina Burana och det var tyvärr inte någon större upplevelse även om det var utmärkta vokala prestationer.

För några år sedan upplevde jag en fantastisk Carmina Burana, nämligen på DR:s Koncerthuset med den dynamiske Leif Segerstam på pulten.

I fredags var det Malmö Symfoniorkester under ledning av Marc Soustrot som tillsammans med Petri Sångare,Köbenhavns Drengekor och sopranen Sofie Asplund, tenorsolisten vid Den Kongelige Opera (DKT) Gert Henning-Jensen och Jakob Högström.

Konserten inleddes med Hector Berlioz Réverie et caprice för violin och orkester med konsertmästaren Marika Fältskog som solist. Ett för mig helt okänt stycke men inte utan förtjänster, men för att helt kunna uppskatta verket behöver jag nog lyssna på verket mer i lugn och ro.

Prokofievs delar ur Romeo och Julia svit 1 & 2 väckte publikens  intresse och stor uppskattning och svit 2 kändes som en utmärkt musikalisk upplevelse, men hur det är möjligt att dansa till denna balettmusik övergår mitt musikaliska förstånd.

Carmina Burana, som ju egentligen är sånger från Bayern, var konsertens huvudnummer och de inledande styckena fungerade utmärkt som aptitretare. Carl Orffs sceniska kantat med premiär 1937 serverades rätt upp och ner och det var något av en besvikelse, men det gick i alla fall att läsa sångtexterna via textremsan.

Det känns ju lite konstigt att den medverkande trion på tre solister sitter på varsin stol under större delen av föreställningen och det hade man kanske kunnat ändra på och låtit solisterna inta sina platser när det var dags för deras första insats?

Det var i stort en utmärkt musikalisk upplevelse även om jag anser att dirigenten, Marc Soustrot fick orkestern,  att spela för starkt då och då och det förtar lite av njutningen.

Ett annat bekymmer bestod av att jag tyvärr hamnade mellan ett par sällskap, som satt dels bakom mig dels framför mig och som ansåg sig ha rätt att kommentera framställningen om än viskande. Det är både förvånande och irriterande och det är inte lättare att det viskas runt omkring en, även om en del tycks ha uppfattningen att det just inte är så farligt om det viskas.

I övrigt var det en fin klang både hos Köbenhavns Drengekor och Petri Sångare. Det kändes alldeles utmärkt när män respektive kvinnor tog ton och särskilt bra och kraftfullt blev det när de sjöng tillsammans och klangen kompletterade särskilt väl med de yngsta rösterna.

Solisterna gjorde en fin insats och mitt bästa minne svarade onekligen Sofie Asplund för och detta konstaterat utan att på något sätt förringa de andra solistinsatserna!

Sammantaget blev det en givande och intressant kväll på Malmö Live och det bådar ju gott inför resten av säsongen.

 

Carl Orff -grafik: Jens Rusch

Carl Orff -grafik: Jens Rusch

Läs mer