Carsten Stabell bas från Norge

Carsten Stabell bas från Norge

Carsten Stabell har etablerat sig som en internationellt eftertraktad bassångare. Sommaren och hösten 2003 framträdde han vid Edinburghfestivalen och i Glasgow som Fasolt och Hunding i Scottish Operas kompletta produktion av Wagners Ring. Han har sjungit Banco i Macbeth i regi av Luc Bondy vid Edinburghfestivalen, Kung Marke i Tristan och Isolde såväl vid Houston Grand Opera under ledning av Christoph Eschenbach som vid Scottish Opera. Han är knuten till Den Norske Opera, där hans roller inkluderat Fasholt, Daland i Den flygande Holländaren, Sarastro i Trollflöjten, Leporello och Kommendanten i Don Giovanni, Colline i La Bohème, Rocco i Fidelio samt, vid ett konsertant framförande hösten 2003, Gurnemanz i Parsifal. Denna roll sjöng han även vid konsertanta framföranden på Oper Frankfurt under våren 2004. Våren 2005 sjöng Carsten Stabell Kungen i Aida i det nya operahuset i Köpenhamn. Under hösten samma år framträdde han åter i Köpenhamn, dels som Banco och dels som Fasholt. Under hösten 2006 sjöng han Don Fernando Fidelio vid öppningen av det nya operahuset i Valencia samt Landgraf i Tannhäuser i Bilbao. Under säsongen 2007/2008 sjöng Carsten Stabell Sarastro i Trollflöjten vid Komische Oper i Berlin samt medverkade i öppningskonserter vid det nya operahuset i Oslo.

Bland övriga operahus som Carsten Stabell gästat kan nämnas La Monnaie i Bryssel, Bastiljoeran och Châtelet i Paris, Grand Théâtre de Genève, Semper Oper Dresden, Royal Opera House Covent Garden och Lyric Opera Chicago. Hans roller innefattar även Kung Heinrich i Lohengrin, Oroveso i Norma, Titurel i Parsifal, och Storinkivisitorn i Don Carlos.

Vid sidan av operascenen är Carsten Stabell en flitigt engagerad konsertsångare. Sommaren 1995 debuterade han vid BBC Proms som solist i Mahlers Symfoni nr 8 under ledning av Andrew Davies. Han har framfört samma verk med Rotterdams Filharmoniska Orkester under ledning av James Conlon och även sjungit in verket på CD (Chandos) med Danmarks Radios Symfoniorkester och Leif Segerstam.

I Skandinavien är han en återkommande gäst hos de ledande symfoniorkestrarna. Han har sjungit Bruckners f-mollmässa med Stockholms Kungliga Filharmoniker, Beethovens Symfoni nr 9 med såväl Göteborgs Symfoniker (senast våren 2005 under ledning av Maria Venzago) och Sveriges Radios Symfoniorkester som Gewandhaus Orchester Leipzig. Han har sjungit Bruckners Te Deum med Bergen Filharmoniska Orkester och Haydns Skapelsen med Oslo Filharmoniska Orkester. Han framträder regelbundet med baspartierna i de stora sakrala verken av tonsättare som Bach, Händel och Mozart. Under våren 2005 sjöng han Fasolt vid ett konsertant framförande av Rhenguldet med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano.

Carsten Stabell är utbildad vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Oslo. Professor i klassisk sång från och med 1 januari 2018 på NTNU

Läs mer om Carsten Stabell här

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera