Cavalleria Rusticana/Bajadser premiär – DKT

Cavalleria Rusticana - Pajazzo på Det Kongelige Teater Operaen
Cavalleria Rusticana/Bajadser premiär – DKT

Cavalleria Rusticana/Bajadser premiär – DKT

CavPag där damerna och en baryton imponerade mest!

I går kväll var det en efterlängtad operapremiär på Den Kongelige Opera i Köpenhamn, nämligen ”Cavalleria Rusticana/Bajadser” eller ”På Sicilien/Pagliacci” som vi kanske bäst känner verken.

I rollen som Turuddu/Canio hörde vi José Cura och Alfio/Tonio gestaltades av Fredrik Zetterström. Santuzza sjöngs av Iréne Theorin, Lucia sjöngs av Randi Stene och Hanne Fischer sjöng Lola. Nedda sjöngs av Sine Bundgaard och Silvio sjöngs av Palle Knudsen. Med andra ord var det idel ädel adel på scen.

Det var två operachefer som svarade för var sin del av denna, som det heter ”double-bill”, Kasper Holten stod för ”Cavalleria Rusticana” medan Oslo-operans avgående operachef Paul Curran svarade för Pagliacci. Mia Stensgaard stod för den fantastiska scenografin.

Eftersom jag av olika skäl kommer att se föreställningen ytterligare en gång återkommer jag vid ett senare tillfälle med en mer utförlig recension av uppsättningen, men så mycket kan jag redan nu konstatera att åtminstonde första delen dvs Cavalleria Rusticana var något av en besvikelse och för den besvikelsen svarade José Cura för.

I reklamen har han ju kallats för den fjärde tenoren och DKT har varit mycket nöjda med att ha lyckats engagera Cura för de fyra första föreställningarna. José Cura såg jag senast som Don Ottavo i Mozart´s ”Don Giovanni” i en överföring från Metropolitan Opera och då tyckte jag att han gjorde en mycket fin insats.Därför var förväntningarna mycket höga inför föreställningen, men frågan är ju om det egentligen är motiverat med kraftigt förhöjda biljettpriser.

Hans insats som Turiddu i går kväll imponerade åtminstone inte på mig. Den stora behållningen svarade de tre damerna för och tack vare den fantastiska operakören och Det Kongelige Kapel blev det en rätt fin operaupplevelse.

I Leoncavallo´s ”Pagliacci” gjorde José Cura riktigt bra ifrån sig och på mig verkar det som denna roll passar hans röst mycket bättre än Turiddu. Mycket bra här var vår egen Fredrik Zetterström i rollen som Tonio. Här visade han också att utöver att vara en utmärkt sångare att han även är en god aktör. Hans framställning av Tonio visade precis hur han skall vara. Kvällens mest fantastiska insats svarade dock Sine Bundgaard för och tillsammans med Palle Knudsen´s Silvio blev detta huvudpunkten inte bara i ”Pagliacci” utan kvällens absoluta höjdpunkt.

Avslutningsvis vill jag ändå uppmana dig som inte är så van att gå på opera att ta tillfället i akt att åtminstone se uppsättningen med eller utan José Cura.Båda verken är en mycket fin introduktion till operans underbara värld inte minst för att resp föreställning är fulla av passion och dramatik och bara tar 75 minuter.

Här ett litet smakprov på musiken

Recensioner

Martin Nyström i DN om föreställningen

Related posts